Europa Europa!

Over de dichters van de Grote Oorlog
Auteur: Geert Buelens | Uitgever: Ambo

24,99

In de Europese geschiedenis vormt de Eerste Wereldoorlog een keerpunt, niet alleen politiek maar ook cultureel. De Grote Oorlog wordt wel de Literaire Oorlog genoemd, omdat gedichten als ?In Flanders Fields? en ?Dulce et decorum est? tot op de dag van vandaag tot het collectieve geheugen over de wereldbrand behoren. Over Britse dichters als Siegfried Sassoon en Wilfred Owen verschenen al tientallen studies, maar nooit eerder werd het verhaal van de oorlog verteld in zijn volledige Europese context.

Aan de hand van hun werk en lotgevallen belicht Geert Buelens in dit boek hoe onder meer Rainer Maria Rilke, Fernando Pessoa, Paul van Ostaijen, Anna Achmatova, Vladimir Majakovski, Giuseppe Ungaretti en Guillaume Apollinaire de oorlog hebben beleefd en beschreven. We zien hoe de Italiaanse futuristen enthousiast campagne voerden om hun land in het conflict te betrekken, maar ook hoe in 1916 het dadaïsme ontstond vanuit een gevoel van walging over een cultuur die zo?n oorlog voortbracht. Gedichten werden massaal ingezet als propagandamiddel, maar tegelijk ook om te experimenteren met nieuwe vormen en ideeën.

Met Europa, Europa! schreef dichter en essayist Buelens een prachtige cultuurgeschiedenis waarin aan de hand van dichters en denkers van toen wordt nagedacht over oorlog en vrede, nationalisme en internationale samenwerking, revolutie en catastrofe.

Het Parool
Recensie

‘Goed gedocumenteerd, stijlvol en bevlogen.’

NRC Handelsblad
Recensie

‘Een zeer leesbare studie waarin Buelens de dichters van de Grote Oorlog van context voorziet.’

Trouw
Recensie

‘Buelens heeft iets gedaan wat nog niet eerder is gedaan: hij heeft de poëtische begeleiding en deels ook verwerking van ’14-’18 onderzocht in zowat alle deelnemende naties.’

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789026321528 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Over de dichters van de Grote Oorlog

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

375

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

01-11-2008

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

Lezers over dit boek

Er zijn nog geen beoordelingen.


Beoordeel “Europa Europa!” als eerste: