Een sublieme nalatenschap

De erfenis van Willem Bilderdijk
Auteur: Gert-Jan Johannes, Rick Honings | Uitgever: Leiden Publications

42,90

Willem Bilderdijk (1756-1831) was de grootste dichter van zijn tijd, maar ook een dwarsdenker in eeuwig verzet tegen de tijdgeest, en een zonderlinge hypochonder, die tientallen jaren leefde met ‘de voet in ’t graf’, zoals hij het zelf uitdrukte. Het universele genie Bilderdijk was een van de laatste Europeanen die nog over alle kunsten en wetenschappen een deskundige mening kon geven. Dat deed hij dan ook graag, en dat werd hem lang niet altijd in dank afgenomen.
Naast talloze felle tegenstanders kende Bilderdijk ook een groot aantal bewonderaars. Al tijdens zijn leven begonnen zij gedrukte publicaties, documenten, brieven en afbeeldingen van en over Bilderdijk te verzamelen. Ook een haarlok van de grote dichter, zijn dodenmasker of een gipsen afdruk van zijn schrijfhand werden gewilde verzamelobjecten. De collecties van de twee grootste verzamelaars kwamen uiteindelijk terecht bij de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden en bij de Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’ te Amsterdam. In 2020 werden beide verzamelingen verenigd in de Universiteitsbibliotheek te Leiden, de stad die Bilderdijk zelf zag als ‘’t Eden der wareld’.
In ‘Een sublieme nalatenschap’ geeft een keur van Bilderdijk-kenners een indruk van de schatten die de nu op één plek bijeengebrachte collectie bevat.

De neerlandici Rick Honings en Gert-Jan Johannes publiceerden tal van boeken en artikelen over literatuur- en cultuurhistorische onderwerpen, onder meer over Bilderdijk. Zo schreef Honings, samen met Peter van Zonneveld, de Bilderdijk-biografie ‘De gefnuikte arend’ (2013). Honings en Johannes zijn beiden bestuurslid van de Vereniging ‘Het Bilderdijk-Museum’.

De Volkskrant
Recensie door Arjan Peters

Dit jaar zijn twee grote Bilderdijk-verzamelingen samengebracht in de Universiteitsbibliotheek van Leiden. Dat is de aanleiding voor de essaybundel Een sublieme nalatenschap, van Bilderdijk als de leraar Nederlands van koning Lodewijk Napoleon tot de vele haarlokken die bewonderaars na Bilderdijks overlijden in zijn huis aan de Grote Markt in Haarlem afknipten, en waarvan een pruik te maken zou zijn.

NBD Biblion
Recensie door R. van Vliet

Aantrekkelijk geschreven bundel met 22 korte artikelen over Bilderdijk, die elk een aspect uit zijn al dan niet geschreven nalatenschap belichten. Met veel nieuwe gezichtspunten. Mooi vormgegeven en rijk geïllustreerd in kleur. Met eindnoten en namenregister. Verschenen bij de opening van de Bilderdijkkamer van de Leidse universiteit.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789087283476 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De erfenis van Willem Bilderdijk

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

288

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

30-04-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Een sublieme nalatenschap” te beoordelen