Een bezeten land

Heksen, gebedsgenezers en de spoken van het verleden in naoorlogs Duitsland
Auteur: Monica Black | Uitgever: Hollands Diep

28,99

Onthullende schaduwgeschiedenis van naoorlogs Duitsland

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog volgden het aantal bovennatuurlijke gebeurtenissen in het door oorlog verscheurde Duitsland elkaar in een rap tempo op. Miljoenen mensen werden getroffen door schijnbaar ongeneeslijke ziekten (waaronder blindheid en verlamming) en een golf van apocalyptische visioenen woedde door het land. Messiaanse gebedsgenezers stonden vanuit het niets op, gebedsgroepen voerden duiveluitdrijvingen uit en enorme menigten reisden door het land om een glimp op te vangen van verschijningen van de Maagd Maria. Het meest opvallend was dat tientallen mensen hun buren van hekserij beschuldigden, waarna zij op hun beurt voor de rechter werden gesleept op beschuldiging van laster, mishandeling en zelfs moord. Wat deze gebeurtenissen – na een vernietigende oorlog en de Holocaust – met elkaar verbond, was een wijdverbreide obsessie met het kwaad.

Waar vele geschiedwerken de snelle overgang van Duitsland van genocidale dictatuur naar liberale democratie benadrukken, zet Een bezeten land het giftige wantrouwen, de diepe bitterheid en de spirituele malaise daartegenover. De veelgeprezen historicus Monica Black put uit niet eerder gepubliceerd materiaal en beweert dat de obsessie met het bovennatuurlijke het gevolg was van de onuitgesproken schuld en schaamte van een natie die opmerkelijk stil was over wat ‘het meest recente verleden’ werd genoemd. Deze schaduwgeschiedenis verandert onherroepelijk onze kijk op het naoorlogse Duitsland en onthult het beladen emotionele leven van het land, de morele onrust en de kosten van het proberen begraven van een gruwelijke erfenis.

De Standaard
Recensie

Monica Black is een bevlogen vertelster die haar wetenschappelijk onderzoek bevattelijk maakt met smakelijke details.

Trouw
Recensie door Paul van der Steen

Maar met gedegen onderzoek en scherpe analyse zet ze deze schaduwgeschiedenis toch goed neer.

Nederlands Dagblad
Recensie

Monica Black, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Tennesse, bundelde verhalen als deze in een fascinerend boek, dat een vergeten hoofdstuk van naoorlogs Duitsland heropent.

Historiek
Recensie door Kevin Prenger

De door haar beschreven verhalen over onder andere Gröning en de heksenprocessen voegen een dimensie toe aan ons beeld van de naoorlogse jaren in West-Duitsland (…).

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789048870530 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Heksen, gebedsgenezers en de spoken van het verleden in naoorlogs Duitsland

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

30-03-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Een bezeten land” te beoordelen