Een ‘andere’ Ariëns

De Doctrina Socialis van Dr. Alfons Ariëns (1860-1928)
Auteur: Gerrit Franciscus Deems | Uitgever: Uitgeverij Berg van de

34,95

De auteur Gerrit F. Deems werd geboren te Blesdijke op 26 november 1921. De gymnasiale opleiding ontving hij op het Damiaancollege in Sint Oedenrode 1934-1941. Na de oorlog was hij tot 1956 als vertegenwoordiger werkzaam in het bedrijfsleven.
Vanaf die datum volgde hij opleidingen in en werkte hij als sociaal werker, docent en onderzoeker in diverse sectoren van het maatschappelijk werk:
Sociale akademie Amsterdam 1959, Sociale pedagogiek Hoogveld Instituut 1962, doctoraal filosofie Vrije Universiteit Amsterdam 1975, doctoraal theologie Radboud Universiteit Nijmegen 1990. Al deze aspecten hebben doorgewerkt in de totstandkoming van de ?doctrina socialis?.

Ariëns in zijn rede over “Het maatschappelijk vraagstuk” Arnhem 17 december 1891:
“Gedachtig het oude spreekwoord: de ventis nauta, de bobus narrat aratoi? (= de schipper spreekt van stormen, de landman van zijn ossen) meende ik noch op letterkundig, noch op staatkundig gebied eene greep te moeten doen, vond ik mij vanzelf het maatschappelijke, het sociale terrein aangewezen. Ik meende trouwens, dat om belangstelling te verdienen, ik beginnen moest met belangwekkend te zijn en waar kan ik dat eerder hoopen, dan bij de behandeling van het maatschappelijk vraagstuk; een vraagstuk zooveel besproken en vaak nog zoo weinig gekend; een vraagstuk, waarbij de hoogste belangen der menschheid: gezondheid, welstand, godsdienst en zedelijkheid betrokken zijn; een vraagstuk zóó brandend dat het de ernstige behartiging vordert van hen, die het wèl meenen, zal het niet opgelost worden door hen, die het slecht meenen, in vuur en bloed.”

Citaat uit zijn toespraak tot de Nijmegenaren 13 januari 1895:
“De Bond zal meer dan voor de politieke orde werken voor de maatschappelijke orde, welke daarin bestaat, dat de eene stand de andere niet overheersche, dat de wereld niet ga gelijken op een samenstelling van twee klassen zeer rijken en zeer armen, maar dat er integendeel tal van klassen komen, welke allen zonder overdaad hun aandeel hebben aan de maaltijd des levens. Die orde bestaat niet, ook niet in Uw vaderland. De paarden die de haver verdienen krijgen ze vaak niet.”

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789055123018 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De Doctrina Socialis van Dr. Alfons Ariëns (1860-1928)

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

394

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

20-04-2011

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Een ‘andere’ Ariëns” te beoordelen