Duivelseiland

Een interneringskamp, het eiland Urk en de Eerste Wereldoorlog
Auteur: Mandy van Dijk | Uitgever: Atlas Contact

22,99

Dit verhaal, over een klein, bijna vergeten interneringskamp op Urk, brengt de grote geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Nederland tot leven.

‘Duivelseiland’ van Mandy van Dijk gaat over Urk ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Aan de rand van het toenmalige eiland stond in 1915 een met prikkeldraad omheinde houten barak. Daar waren Belgische, Franse en Engelse officieren ondergebracht die eerder vochten in de Grote Oorlog. Ze waren de Nederlandse grens overgekomen, en het neutrale Nederland moest ze volgens het Vredesverdrag van 1907 interneren. In heel Nederland stonden destijds diverse kampen waar soldaten uit oorlogvoerende landen werden geïnterneerd. Vluchtgevaarlijke officieren werden verbannen naar kamp Urk, dat bekend stond als het Elba van de Zuiderzee, als Duivelseiland. De weersomstandigheden op het kleine eiland waren bar, de Urkers waren pro-Duits en de officieren verveelden zich stierlijk. Hun belangrijkste doel: ontsnappen.

Van Dijk volgt een vijftal geïnterneerden van het front naar Nederland. ‘Duivelseiland’ is een spannend relaas over deze vijf mannen, hun ontsnappingspogingen en hun relatie met de eilandbewoners bij wie de oorlog binnendringt via deze buitenlandse militairen. In het verhaal van dit kleine, bijna vergeten kamp komt de grote geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Nederland tot leven.

‘De Urker versie van The Great Escape.’ – VPRO Gids, recensie

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789045039039 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een interneringskamp, het eiland Urk en de Eerste Wereldoorlog

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

320

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

23-04-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

1 beoordeling voor Duivelseiland

  1. 4 van 5

    Historiek

    “Knap geschreven en uitstekend onderzocht boek over een fascinerende maar weinig bekende geschiedenis.” – Kevin Prenger op Historiek

    Lees hier de hele bespreking


Een beoordeling toevoegen