Dubbel zondebok

Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945
Auteur: Piet Hagen | Uitgever: De Arbeiderspers

39,99

Toen de waarheid moest onderduiken en Joodse journalisten werden vervangen door NSB’ers

In Dubbel zondebok vertelt Piet Hagen de geschiedenis van Joodse journalisten, fotografen en andere publicisten in oorlogstijd. Zij werden vanaf de eerste dag van de bezetting ontslagen en vervolgd, als eerste slachtoffers van het naziregime. Vele werden gedeporteerd en omgebracht. Als journalist én als Jood stonden zij bovenaan de zwarte lijst. Hun vervolging werd voorafgegaan door jaren van antisemitische vooroordelen en propaganda, die hen brandmerkte als ‘leugenpers’.

Nadat Joodse journalisten door de Duitse bezetter waren uitgeschakeld werd de voltallige Nederlandse pers stap voor stap ‘gelijkgeschakeld’, dat wil zeggen genazificeerd. Toch kwam de waarheid van de Holocaust stukje bij beetje aan het licht, mede dankzij Joodse ooggetuigen en klokkenluiders.

Dubbel zondebok is een belangrijk historisch overzichtswerk, dat gelezen kan worden als een waarschuwing nu antisemitisme, complottheorieën en nepnieuws weer krachtig oplaaien. Tevens is het een monument ter nagedachtenis aan de vele Joodse journalisten die Nederland rijk was.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789029542623 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

712

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

13-09-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Dubbel zondebok

  1. Karel de Zwaan

    “Met ‘Dubbel zondebok’ levert Piet Hagen opnieuw een belangrijke bijdrage aan de historische kennis van het Nederlandse publiek. Net als in Koloniale oorlogen in Indonesië (2018) is het de verdienste van Hagen dat hij vele (soms gedetailleerde) historische studies verwerkt in een handzaam overzichtswerk. De keerzijde daarvan is dat Dubbel zondebok een lijvig boek is. In de ruim 600 pagina’s neemt Hagen hier en daar zijsporen die gemakkelijk weggelaten hadden kunnen worden.” – Koos-jan de Jager op Historiek

    Lees hier de hele bespreking


Een beoordeling toevoegen