Driemaal Oost

François van Aerssen Beijeren van Voshol (1883-1968). marineofficier, koopman en diplomaat.
Auteur: Marnix van Aerssen | Uitgever: Karwansaray Publishers

30,95

François van Aerssen Beijeren van Voshol had een lange en veelzijdige loopbaan. Hij was marineofficier en koopman, maar bovenal was hij een prominent Nederlands diplomaat, vermoedelijk de enige met de Militaire Willemsorde. Van heel nabij zag hij – eerst als consul-generaal en later als ambassadeur – grote politieke veranderingen. In Hamburg maakte hij de opkomst mee van de door hem verfoeide nazi’s, die hem in 1939 persona non grata verklaarden. In Teheran was hij getuige van de Brits-Russische inval die leidde tot het aftreden van de pro-Duitse sjah. Een hoogtepunt in zijn loopbaan was zijn benoeming in 1942 tot eerste Nederlandse gezant in Australië. Hij bouwde hier een hechte relatie op met de uit Indië geëvacueerde militairen en bestuurders. Vanuit dit land moest de bevrijding van Nederlands-Indië worden georganiseerd. Direct na de oorlog kreeg hij er te maken met boycotacties van vakbonden in de havens, die Nederlandse schepen verhinderden uit te varen met noodhulp voor de ex-gevangenen uit de Japanse kampen. Dit draaide uit op een fel conflict tussen Van Aerssen en de Australische regering. In 1947 vertrok hij naar zijn laatste post, China. Daar kwam hij terecht in de burgeroorlog en de door de nationalisten aangerichte chaos. Hij bepleitte een snelle erkenning van Mao’s communisten. Na terugkeer in Nederland eindigde hij zijn carrière als lid van de Raad van State.
In Driemaal Oost vertelt Marnix van Aerssen op boeiende wijze over de vele ervaringen, diplomatieke opdrachten en morele dilemma’s van zijn gedreven vader in de Oost en Down Under. Met herinneringen aan het huiselijk leven, zijn voorliefde voor Azië en zijn talrijke bijzondere ontmoetingen met figuren als Louis Couperus, Van Mook, generaals MacArthur en Spoor, en Lord Mountbatten, ontstaat een levendig portret van een uitgesproken en steeds zeer betrokken Nederlands diplomaat, die krachtig voor het Nederlandse belang opkwam.

‘Marnix beschikt over een waardevol familiearchief met veel boeiende correspondentie en heeft
daaruit een spannend verhaal over zijn vader gedestilleerd… Hij weet afstand te houden, al heeft hij waardering voor zijn vader. Dat laatste valt ook wel te begrijpen want de man was een kanjer die heel behoedzaam maar ook heel verstandig heeft geopereerd in de wereldgeschiedenis…. Het verhaal leest als een trein.’
– Dr Herman de Liagre Böhl
Tijdgenoten over Van Aerssen:
‘Hij was zijn meeste Nederlandse tijdgenoten ver vooruit’ – J.L. Heldring over Van Aerssens opvattingen omtrent het Indonesië-vraagstuk.

‘De samenwerking van de Nederlandsch-Indische autoriteiten en militaire eenheden met gezant
Van Aerssen was zeer vruchtbaar; de persoonlijke verhoudingen waren uitnemend.’ – minister
van Overzeese Gebiedsdelen J.H.A. Logemann 1945

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789490258139 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

François van Aerssen Beijeren van Voshol (1883-1968). marineofficier, koopman en diplomaat.

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

536

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

21-03-2016

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Driemaal Oost” te beoordelen