Door Wilskracht Zegevieren

Sport in de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Jurryt van de Vooren | Uitgever: Uitgeverij Balans

21,99

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren deed baanbrekend onderzoek naar een paradox in onze sportieve én nationale geschiedenis: de grote opleving van de Nederlandse sport tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sport verbroedert. Oorlog is haat. Sport is gezond. Oorlog is ellende. Sport is leven. Oorlog is dood. In alles zijn sport en oorlog niet met elkaar te verenigen en toch trok het voetbal in de Tweede Wereldoorlog wekelijks duizenden beoefenaars en tienduizenden bezoekers. Sportclubs groeiden als kool; in de zwaarste tijd uit onze moderne geschiedenis kende de Nederlandse sport een grote opleving. Zelfs ná de uitsluiting en deportatie van de Joodse leden.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren deed baanbrekend onderzoek naar deze paradox in onze sportieve én nationale geschiedenis. Hij beschrijft hoe sport werd gebruikt als ontsnapping uit de ellende, maar ook als ideologisch wapen, als middel om soldaten te laten herstellen, als verzetsmiddel tegen de bezetter.

Van de Vooren verzamelde data en opmerkelijke verhalen die een nieuw beeld geven over de mens in de oorlog: over voetbalclub Swastika met vooral Joodse leden – mét swastika op het shirt. Over de kampioen van het Kale Koppen Kamp in Tjimahi. Over de Nederlandse Olympiërs die werden vermoord in een concentratiekamp. Over de gehandicaptensport, die ontstond als behandeling voor gewonde militairen. En over de vele monumenten en gedenkstenen voor sporters, die nog altijd overal om ons heen te vinden zijn.

“Sporthistoricus Jurryt van de Vooren schreef een indrukwekkend boek over sport in de jaren 1940-1945. Van de Vooren doet 240 bladzijden lang op hoog niveau aan geschiedschrijving, wat resulteert in een heus oorlogsdocument. Het boek helpt bovendien een flink misverstand uit de wereld.” – Nederlands Dagblad, Gerrit-Jan van Heemst

“Het boek staat vol fantastische verhalen.” – Nieuwsweekend, Mieke van der Weij

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463820875 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Sport in de Tweede Wereldoorlog

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

240

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

07-04-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Door Wilskracht Zegevieren” te beoordelen