Donkere wolken boven Parijs

Auteur: Megan Koreman | Uitgever: HL Books

17,95

Donkere wolken boven Parijs vertelt het verhaal van de zestienjarige tweelingbroers Jean en Michel, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtelingen begeleiden door Parijs. Nadat hun vader, die deel uitmaakt van een verzetsnetwerk, door de nazi’s naar een concentratiekamp wordt gedeporteerd en hun moeder om het leven komt bij een geallieerd bombardement, zijn ze opeens verantwoordelijk voor hun jongere zusje Suzette en de neergehaalde Amerikaanse piloot die bij hen thuis is ondergedoken. De broers bundelen hun krachten met die van de kinderen van twee andere verzetsfamilies, waarvan de ouders ook zijn gearresteerd. Gezamenlijk slagen ze erin uit handen te blijven van een hooggeplaatste collaborateur uit een van die families. Ze weten aan voldoende voedsel te komen om in leven te blijven en helpen bij de bevrijding van Parijs.

Donkere wolken boven Parijs is gebaseerd op een aantal ware gebeurtenissen rond de door de Nederlander Jean Weidner opgezette Dutch-Paris ontsnappingslijn, via welke gedurende de Tweede Wereldoorlog ongeveer drieduizend vluchtelingen in veiligheid werden gebracht.  

Megan Koreman is een Amerikaans historicus van Nederlandse afkomst. Haar onderzoek naar het functioneren van de Dutch-Paris ontsnappingslijn, vastgelegd in het eerder bij Boom verschenen Gewone Helden, en de verhalen van haar familieleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren in het verzet vormden de inspiratie voor dit boek.

Maarten Eliasar, vertaler van het boek, heeft een persoonlijke band met dit verhaal. Met hulp van de Dutch-Paris ontsnappingslijn probeerden zijn Joodse vader en grootvader de grens met Zwitserland over te komen. Zijn grootvader werd echter gevangengenomen door de Duitsers en overleefde de oorlog niet.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464710106 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

240

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

13-03-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Donkere wolken boven Parijs

 1. 5 van 5

  J.N. Kingma-Postma

  Recensie van:
  Donkere wolken boven Parijs
  Het verhaal is gebaseerd op ware feiten en gebeurtenissen. Achter in het boek (blz. 316) staat in het kort wat er werkelijk is gebeurd en wat er verzonnen is.
  Megan Koreman, de auteur
  is een Amerikaans historicus van Nederlandse afkomst. Haar onderzoek naar het functioneren van de Dutch-Paris ontsnappingslijn, vastgelegd in het eerder bij Boom verschenen Gewone Helden, en de verhalen van haar familieleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren in het verzet vormden de inspiratie voor dit boek.
  Maarten Eliasar, vertaler van het boek heeft een persoonlijke band met dit verhaal. Met hulp van de Dutch-Paris ontsnappingslijn probeerden zijn Joodse vader en grootvader de grens met Zwitserland over te komen. Zijn grootvader werd echter gevangengenomen door de Duitsers en overleefde de oorlog niet.
  Wijze van lezen:
  Recensie-exemplaar gewonnen bij Hebban in ruil voor mijn recensie
  Uitgeverij: HL Books
  Genre: historische roman
  Cover:
  Ik kan de karakteristieke vorm van de Eiffeltoren zien en een deel van de stad Parijs. Mooi kleurgebruik van Sepia. Vaag zie ik een plattegrond, bovenin de Duitse Swastika op rode vlaggen. Twee silhouetten van twee jongens in het rood, symbool voor mij voor gevaar en verdriet maar rood staat ook voor de kleur van de liefde. Ik zie een camera die valt. Vliegtuigen, rennende mensen.
  Nieuwsgierig makende cover.
  Flaptekst:
  Spannend, indrukwekkend en krachtig.
  Quote:
  Pagina 244:
  De overweldigende vreugde van de bevrijding gaf ons energie om te gaan kijken naar de grote parade op de Champs Elysées en om mee te doen aan de straatfeesten. Maar de bevrijding bracht niet opeens het eten in de winkels terug, of elektriciteit. Zij bracht de gevangenen niet terug die door de Gestapo en SS waren afgeslacht voordat ze zich terugtrokken. Zij bracht de 3000 mannen niet terug die in veewagens waren gepropt en gedeporteerd met de laatste Duitse trein die uit Parijs vertrok. Zij nam de woede tegen de collabo’s niet weg. Woede die in die vier bezettingsjaren was opgekropt.
  Het verhaal:
  In de Tweede Wereldoorlog in Parijs helpen de tweelingbroers Jean en Michel hun Nederlandse vader werkzaam bij het verzetsnetwerk. Mensen die op de vlucht zijn voor het Nazi regime worden door hen naar een veilige plek gebracht. Dan gaan ze ook geallieerde piloten helpen die neergestort zijn. Dit werk is zo gevaarlijk dat het de veiligheid van hun moeder en zusje Suzette op het spel zet. Zij worden voorbereid om naar Zwitserland te vluchten. Maar dan wordt de hele familie gearresteerd en veranderen hun levens voorgoed.
  Mijn leesbeleving:
  Dit verhaal wordt in de ik vorm verteld door Jean. Een prettige vertelvorm vind ik dat.
  Mede door de beeldende schrijfstijl had ik het gevoel dat ik door de ogen van Jean de wereld zag zoals hij deze kende. Ik maakte kennis met zijn ouders, zusje alsmede hun buren, vrienden, de mysterieuze oom Moen en de neergeschoten Amerikaanse piloot Jack.
  Door de gedetailleerdheid van de personages werden het voor mij echte mensen. Ik bouwde een band met hen op. Ik voelde wat zij voelden. De continue staat van alertheid, de zenuwachtige angst en de onzekerheid die het verzetswerk met zich mee brengt. Een indringend en glashelder geschetst beeld van hoe een gezin zichzelf staande houdt in het bezette Parijs en de moed vindt om belangeloos anderen te helpen.
  De opbouw van het verhaal vind ik logisch en geloofwaardig. De diepe haat voor de bezetter en degene die samenwerken voor de bezetter is sterk voelbaar. De kracht van muziek die is verbluffend en van levensbelang. De radeloosheid, het continue geworstel om aan voldoende voedsel te komen, de rauwe pijn van abrupt afscheid het raakte mij diep.
  De personages maken een duidelijke ontwikkeling door. Helaas moet dat ook om in leven te blijven. Van een onbezorgde, warme en veilige kindertijd naar verantwoordelijkheid, onverschrokken dapper en onbaatzuchtig in een oogwenk. Gedwongen snel volwassen worden om maar levens te redden.
  Als na alle duisternis, ontberingen en onzekerheid de vrede eigenlijk komt is de oorlog niet gelijk voorbij. Je blijft vastklampen aan de hoop tegen beter weten in. De kracht van vriendschap en familie.
  De plot is mooi om haar eenvoud. Dit hele verhaal is dat. Nergens worden superlatieven gebruikt om het verhaal aan te dikken. Dit verhaal is aan alle kanten diepgaand, eerlijk, rauw, hartverscheurend maar ook een verhaal van het zorgen voor elkaar in voor en tegenspoed, het koesteren van de kleine dingen in het leven want het kan zo voorbij zijn.
  Het nawoord van de vertaler vind ik indrukwekkend.
  Door het verhaal achter het verhaal en de verklarende woordenlijst van de auteur zie je dat er grondige research aan vooraf is gegaan. Door de foto’s wordt het nog tastbaarder.
  Mijn mening:
  Ik geef 5 sterren.
  Waarom?
  Dit verhaal neemt je op beeldende wijze mee naar het bezette Parijs van 1944. Je leert een gezin kennen dat hun eigen leven in de waagschaal stelt voor hun verzetswerk.
  De personages zijn gedetailleerd uitgewerkt waardoor ze niet slechts op papier bestaan. Ze zijn tastbaar en echt geworden. Hun emoties voelde ik in mijn eigen lijf en psyche.
  In de duistere wreedheid van een smerige oorlog gloort licht en hoop door de bundeling van krachten.
  Een oorlog die zowel vanuit de bezetter en degene die de bezetting ondergaan belicht wordt. Zo ontstaat een waardevolle geschiedschrijving van een periode die ver in het verleden ligt maar die wij nooit mogen vergeten.
  Door heldenmoed van velen mogen wij nog steeds in vrede leven.


Een beoordeling toevoegen