Dien deftige stijl die imponeert

Architect Herman Wesstra Jr. (1843 - 1911) en zijn creaties
Auteur: Peter van Dam | Uitgever: Uitgeverij De Nieuwe Haagsche B.V.

29,95

In Den Haag vond Wesstra emplooi als architect voor de ruim 120 projecten in bouw en verbouw van villa’s woonwinkelhuizen en herenhuizen voor de periode 1876-1905. Een periode waarin de neorenaissance als toegepaste bouwstijl furore maakte. Over Wesstra schreef de architectuurhistoricus Roy van Zuydewijn in 1970-*- de bouwmeester die Den Haag met de meeste in de fin siècle architectuur verrijkt is H. Wesstra Jr. die vrij plotseling tot grote opdrachten werd uitverkoren. Zijn wijze van ontwerpen past geheel in het romantische beeld van de neo-stijlen-*- schilderachtige koepels en torentjes als bekroning van rijk georiënteerde baksteengevels met talrijke natuurstenen blokjes en andere ornamenten.

De stad Den Haag wordt hierdoor verrijkt met een Panoramagebouw (1881) aan de Bezuidenhoutseweg, een café-restaurant genaamd ‘Seinpost’ in Scheveningen (1886). De concertzaal – uitgevoerd in fantasierijke Moorse stijl – in de voormalige Haagse Dierentuin (1893). Een kerkgebouw aan de Lange Beestenmarkt en verder monumentale villa’s en herenhuizen aan het Bankaplein, de ambtswoning van Burgemeester Patijn, Bankastraat, van Stolkpark en Groot Hertoginnelaan. In Scheveningen ontstond aan de Badhuisweg en Nieuwe Parklaan voornamelijk villabouw.

Samen met architect van Wijk, leverde Wesstra het grondplan voor een nieuw winkelfenomeen-*- De Haagse Passage, die gebouwd zou worden tussen 1882 en 1885. Met H.P. Berlage werd een verzekeringskantoor neergezet voor “De Nederlanden van 1845”, aan het Kerkplein.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789491168567 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Architect Herman Wesstra Jr. (1843 – 1911) en zijn creaties

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

216

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

02-06-2015

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Dien deftige stijl die imponeert” te beoordelen