De ziel van Amerika

Democratie op drift
Auteur: Willem Post | Uitgever: Studio 92 a

17,95

In de jaren negentig dachten nog velen dat de Amerikaanse democratie het model voor de hele wereld zou worden. De Koude Oorlog was gewonnen. Het einde van de geschiedenis leek nabij. Maar die ‘glorieuze’ tegelijkertijd naïeve jaren negentig lijken inmiddels een eeuwigheid geleden. De Amerikaanse democratie kraakt in haar voegen. Een oud-president accepteert de verkiezingsuitslag niet en typeert zijn opvolger als hoofd van een misdaadfamilie. Zijn aanhangers bestormden zelfs het Capitool-gebouw. Deze meester-populist wordt er van beschuldigd dat hij een staatsgreep heeft gepleegd.

Democratische waarden worden ingewisseld voor haat en onverdraagzaamheid. De verdeeldheid tussen Republikeinen en Democraten is inmiddels zo groot dat het fenomeen van rode en blauwe staten steeds meer ingeburgerd raakt. Alsof een politieke en maatschappelijke ‘grand canyon’ dwars door het land loopt. In dit fascinerende, vlot geschreven boek schetst historicus Willem Post de actuele ontwikkelingen, maar belicht hij ook de historie.

President Biden heeft uitgesproken dat Amerikanen verwikkeld zijn in een ‘slag om de ziel van de natie’. Post gaat op zoek naar die ziel. Waar staat deze voor? En hoe kan de Amerikaanse democratie gered worden? Dat klinkt welhaast existentieel.

Willem Post: “Tijdens lezingen en in media-commentaren spreek ik de afgelopen jaren regelmatig van een politieke burgeroorlog die in de Verenigde Staten gaande is, ook met desastreuze gevolgen voor democratisch Europa. Ik maak me oprecht zorgen. Maar ik geloof nog steeds niet dat de lichtjes boven Amerika zullen doven. Het land kent een grote veerkracht. Het is nog niet te laat voor de Amerikaanse democratie. Maar het is wel vijf voor twaalf!”

Historicus Willem Post geeft sinds 1985 zijn visie op de Amerikaanse politiek voor vele media in Nederland en België. hij heeft 16 boeken gepubliceerd over met name het Amerikaanse presidentschap en de verkiezingscampagnes. Als Senior Research Associate ‘Amerikaanse politiek’ is hij verbonden aan Instituut Clingendael. Hij is lid van de Public Diplomacy Council in Washington D.C. en geeft ook colleges over de Amerikaanse buitenlandse politiek o het instituut Defensie Leergangen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789082783049 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Democratie op drift

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

136

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

22-11-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De ziel van Amerika” te beoordelen