De zeven dynastieën

Italië, vijftiende eeuw. Verschillende machtige families vechten genadeloos om de alleenheerschappij.
Auteur: Matteo Strukul | Uitgever: Boekerij

21,99

Game of Thrones in het Italië van de renaissance

Van de auteur van de Medici-serie, waarvan ruim 40.000 exemplaren werden verkocht

Italië, vijftiende eeuw. Verschillende machtige families vechten genadeloos om de alleenheerschappij en het dagelijks leven van de gewone man wordt gekenmerkt door geweld, wetteloosheid en armoede. Geen enkele hertog, graaf of koning kan zijn macht voor langere tijd consolideren en ook de paus verliest zijn al danig verzwakte greep op de samenleving.

Ondertussen doen de doges van Venetië een greep naar de macht en doen Franse en Spaanse legers pogingen om Italiaans gebied te -annexeren. In deze zeer ontvlambare situatie treden in Milaan twee sterke mannen op de voorgrond: de meedogenloze leiders van de familie Sforza-Visconti. Zij moeten het hoofd zien te bieden aan verraad van zowel binnenuit als buitenaf. Zullen ze lang genoeg sterk kunnen blijven om machtige en wrede families als De Medici te slim af te zijn?

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789022590546 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Italië, vijftiende eeuw. Verschillende machtige families vechten genadeloos om de alleenheerschappij.

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

496

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

22-09-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

1 beoordeling voor De zeven dynastieën

 1. 3 van 5

  Paul Veevaete

  Voor wie de boeken uit de 4-delige reeks over de Medici van Matteo Strukul heeft gelezen, is dit vijfde boek totaal overbodig. De auteur heeft als het ware in dit vijfde boek al het historisch materiaal dat hij heeft aangeboord voor het schrijven van zijn Medici-reeks maar dat hierin niet expliciet werd gebruikt, samengepropt. Het resultaat is een ratjetoe van vetes, intriges, allianties, moorden, oorlogen… waarbij de vele tientallen personages die thuishoren in een van de zeven dynastieën die in het 15de -eeuwse Italië betrokken zijn. Allen zijn op zoek naar (meer) macht, grotere gebieden, alleenheerschappij: Visconti en Sforza (Milaan), Condulmer (Venetië), Estensi (Ferrara), Medici (Florence), Colonna en Borgia (Rome) Aragonesi (Napels).

  Het boek is structureel opgebouwd uit 125 korte scenes die maximaal 5 à 6 bladzijden beslaan – een recept dat Matteo Strukul in zijn Medici-reeks ook reeds toepaste. In elke opeenvolgend hoofdstuk neemt de auteur de lezer mee naar steeds wisselende locaties en steden waar telkens andere personages uit een of andere dynastie de dienst uitmaken. Vooraan in het boek mag dan wel een lijst zijn opgenomen van de historische dramatisch personae per dynastie – het is een lijst waarnaar je bij het lezen bijna permanent moet teruggrijpen om te weten ‘wie is wie’ en in welke relatie zij staan tegenover elkaar- het vlotte lezen wordt toch niet echt bevorderd. Akkoord, het Italië van de 15de eeuw is op politiek vlak een doolhof van gangen en duistere krochten, het labyrint van de minotaurus gelijk, waarin zelfs Theseus met moeite zijn weg zou hebben gevonden.

  De structurele opbouw van dit boek met zijn korte, steeds wisselend scenes doet denken aan de opbouw in veel hedendaagse tv-programma’s waarin om de drie à vier minuten gezapt wordt naar een andere situatie en terug – niet zelden tot ergernis van heel wat kijkers. Oppervlakkigheid troef, helaas ook in dit boek van Matteo Strukul. Hopelijk valt met dit boek het doek over het leven in de renaissance in Italië en verkent deze auteur nieuwe horizonten.
  Paul Veevaete


Een beoordeling toevoegen