De zaak Vermaning

Over een markant amateurarcheologg in Drenthe
Auteur: Anja Schuring, Wijnand van der Sanden | Uitgever: Uitgeverij WBOOKS

12,50

In 1965 ontdekte de amateurarcheoloog Tjerk Vermaning (1929-1987) vlakbij zijn woonplaats Smilde twee kampementen uit de tijd van Neanderthalers. In de jaren daarna vond hij er nog enkele, in Hijken en Eemster. De wetenschap reageerde enthousiast. Vermaning kreeg de Culturele Prijs van Drenthe en een jaarlijkse toelage om te kunnen blijven zoeken. De vinder wilde echter meer: een eredoctoraat en een baan bij het Drents Museum.

De verhouding met de officiële wetenschap verslechterde gaandeweg. Nader onderzoek van zijn vondsten leidde tot de conclusie dat ze recent vervaardigd waren. In 1977 werd Vermaning door de rechtbank in Assen veroordeeld wegens oplichting, maar een jaar later sprak het Hof in Leeuwarden hem vrij omdat het niet bewezen werd geacht dat hij de stenen zelf had vervaardigd. Medestanders van Vermaning zetten zich decennialang in voor rehabilitatie. Steentijddeskundigen echter zijn ervan overtuigd dat de stenen vervalst zijn.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462582729 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Over een markant amateurarcheologg in Drenthe

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

128

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

05-07-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

1 beoordeling voor De zaak Vermaning

  1. 2 van 5

    Tom

    Waarom zou Ad Wouters zoveel moeite doen om meer dan 1000 artefacten in de perfectie na te maken om ze onopgemerkt stuk voor stuk te verspreiden in de verschillende akkers, zodat Tjerk Vermaning er zijn voordeel mee kon doen? Dat erkenning en reputatie aan beide kanten in de affaire Vermaning belangrijk was, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar de moeite dat is gedaan voor die erkenning is niet iets dat je zomaar gelooft. Nederland is een relatief klein land met een beperkt aantal Paleolithische vindplaatsen in vergelijking met andere landen om ons heen. Hierdoor zijn er minder kansen voor baanbrekende ontdekkingen. Wetenschappelijk onderzoek met boek publicatie is opbouwen van een reputatie en kan leiden tot meer erkenning en respect in een bepaald vakgebied. Dat kan ook een motief zijn voor het creëren van verdachtmaking en beschuldiging. Reputatie als in niet buiten het paradigma vallen is ook wel een dingetje. Dat is ook de reden dat Alzheimer onderzoek tot nu toe nergens toe heeft geleid. Het onderzoek dat is gedaan met de stenen van Vermaning draagt niet bij tot fundamentele wetenschappelijke vragen over nieuwe kennis. De Nederlandse samenleving heeft over het algemeen een pragmatische houding tegenover geschiedenis en erfgoed. Hierdoor is er wellicht minder interesse in het ontdekken van nieuwe kennis en inzichten op archeologisch gebied. Werkend binnen een paradigma, stellen wetenschappers volgens wetenschapsfilosoof Thomas Kuhn geen fundamentele vragen, maar functioneren ze als oplossers van puzzels. Door het aandachtsveld en de belevingswereld van de onderzoekers begon het empirisch onderzoek met een tunnelvisie. De reden van het onderzoek was gericht op het aantonen van vals niet om de puzzel van de paleolithische oorsprong op te lossen. De sceptische kritische lezers zullen zich afvragen of het voldoende als wetenschappelijk werk kan worden aangemerkt. Het systematisch proces en het bewijsmateriaal zijn geen sterke aanwijzing voor schuld, er is meer nodig om schuldigen aan te wijzen. Om voorzichtig te zijn met het interpreteren van bewijs uit het boek is aanvullende informatie nodig voordat er schuldigen worden aangewezen. Het is helaas niet ongewoon dat commerciële belangen met een boek uitgeven soms de wetenschappelijke ethiek overschrijden. Zoals het negeren van bepaalde ethische overwegingen, als zij denken dat dit nodig is om hun doel te bereiken.


Een beoordeling toevoegen