De wintersoldaat

Auteur: Daniel Mason | Uitgever: Hollands Diep

21,99

Wenen, 1914. Lucius is een tweeëntwintigjarige geneeskundestudent als Europa in de greep raakt van de Eerste Wereldoorlog. Meegesleept door romantische verhalen over operaties op het slagveld neemt hij dienst in het leger en rekent op een aanstelling bij een goedgeorganiseerd veldhospitaal. Maar als hij aankomt in een gevorderde kerk ergens ver afgelegen in een dal in de Karpaten, treft hij een ijskoude, door tyfus geteisterde buitenpost aan. Alle dokters zijn gevlucht; de enige achterblijver is een mysterieuze verpleegster, zuster Margareta.

Maar Lucius heeft nog nooit een scalpel gehanteerd. En terwijl de oorlog voortraast over het winterse landschap, wordt hij verliefd op de vrouw van wie hij een primitief soort geneeskunde leert. Dan wordt er op een dag, vanuit de sneeuw, een bewusteloze soldaat binnengedragen, wiens uniform is volgepakt met vreemde tekeningen. Hij lijkt niet meer te redden, totdat Lucius een beslissing neemt die het leven van de dokter, de patiënt en de zuster voorgoed zal veranderen. Van de vergulde balzalen in het keizerlijke Wenen tot de bevroren wouden van het Oostelijk front, van armzalige operatiekamers tot slagvelden met woeste kozakken te paard: De wintersoldaat is een verhaal over oorlog en geneeskunde, over loyaliteit, over liefde in turbulente tijden en, uiteindelijk, over de fouten die we begaan en de zeldzame kansen die we krijgen om het goed te maken.

“De schoonheid van Daniel Masons nieuwe roman houdt zelfs stand in scènes met gruwelijke kwellingen. Die spanning weerspiegelt de spanwijdte van zijn talent. Als schrijver weet Mason de genade van een moment vast te leggen; als dokter, weet hij hoe verkeerd dingen kunnen aflopen […] Mason is buitengewoon goed in het oproepen van reizen naar onbekende plaatsen […] De wintersoldaat trekt ons naar de dodelijke onderstroom van de geschiedenis die zo velen wegvaagde in het begin van de 20e eeuw. De verlossing die het verhaal uiteindelijk biedt is even onwaarschijnlijk en prachtig, pijnlijk beperkt maar dankbaar ontvangen in een wereld die in chaos wordt gestort.” – Recensie door The Washington Post

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789048848621 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

368

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

13-03-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

2 beoordelingen voor De wintersoldaat

 1. 4 van 5

  Historiek

  De wintersoldaat is een beeldend geschreven roman, met zowel een mysterieuze als dramatische kant. De sprookjesachtige bossen waar Lucius en Margareta voedsel verzamelen voor hun patiënten staan in schril contrast met de afgrijselijke lichamelijke en geestelijke verwondingen van de mannen in hun ziekenhuis. Hoewel het verhaal fictief is (Lemnowize is een niet bestaande plaats) weet de schrijver het fenomeen shellshock en de medische zorg tijdens de Eerste Wereldoorlog treffend onder woorden te brengen. ” – Kevin Prenger

  Lees hier de hele bespreking

 2. 4 van 5

  Karel de Zwaan

  Een indringende roman, die met veel vaart begint. Centraal staan de belevenissen van een jonge arts aan het oostfront tijdens de Eerste Wereldoorlog, een ingewikkelde romance in een veldhospitaal en de komst van een aan shellshock lijdende wintersoldaat.

  Naast alle gruwelijkheden bevat dit boek ook een mooi liefdesverhaal. Lopende het boek verliest het verhaal wat aan vaart. Had misschien wat compacter gekund, maar overall is dit een mooie historische roman.


Een beoordeling toevoegen