De wereld van de familie Blaeu

Auteur: Kees Zandvliet | Uitgever: Uitgeverij Walburg Pers B.V.

49,99

Nederlandse drukkers en uitgevers beheersten in de zeventiende eeuw de wereldmarkt. De familie Blaeu was en is het beroemdst. Willem Jansz. Blaeu stond aan de wieg van de dynastie van uitgevers en kaartenmakers. Willems zoon Joan Blaeu was kaartenmaker van de VOC, uitgever van prachtig ingekleurde atlassen op groot formaat en bestuurder van Amsterdam. Tientallen, zo niet honderden tekenaars, graveurs, drukkers, redacteuren, ‘afsetters’ (inkleurders van gravures), auteurs, stuurlieden, collega-drukkers en boekverkopers werkten voor of samen met de familie Blaeu. In dit boek is er speciale aandacht voor het uitgebreide netwerk van de familie en daarmee ook voor opvallende vrouwen, zwarte schapen, regenten en vorsten, huwelijkskeuzes, verzamelaars, de hunkering naar Italië, grondbezit, het vetmesten van ossen en de Atlantische handel.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462499416 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

384

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

18-11-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

2 beoordelingen voor De wereld van de familie Blaeu

 1. Historiek

  “Het net voor de kerst verschenen boek De wereld van de familie Blaeu is een feest voor het oog. Oud-hoogleraar Kees Zandvliet laat zien hoe deze familie in de zeventiende eeuw uitgroeit tot de belangrijkste uitgever en drukker van Amsterdam en misschien wel van de wereld. Al die vlijt concentreert zich aan het Damrak waar niet alleen de Blaeu’s zich vestigen, maar ook collega’s en concurrenten samenklonteren. Het resultaat van al die ijver – van de Blaeu’s én hun biograaf – is te bewonderen in de prachtige kaarten, atlassen, wereldbollen, portretten en schilderijen afgebeeld in deze publicatie.” – Joost Eskes op Historiek

  Lees hier de hele bespreking

 2. 5 van 5

  Mr. Emin Schijlen

  Vooreerst complimenten voor het prachtige en stijlvolle boekwerk van Walburg Pers (zie hiervoor concreet Floor, Boele, Anja en Margreet pag. 323) wat van hoogstaand kwalitatief drukwerk en lay-out en zeer aangenaam leesbaar is. Het indrukwekkende boekwerk komt dan ook geheel overeen met alle interessante vakinhoudelijke kennis en informaties ingevolge historische geografie, chorografie, topografie en cartografische VOC informatieverkrijging en -verwerking. Het leest even zijdenglans als hoe het geschiedkundig geschreven is. Mede daarom acht ik eerbiedig en dienstbaar dat in het vervolg bij zo’n grafisch prachtwerk qua design, lay-out en inbindvakwerk niet één maar twee zijde geweven paginaverdelers in diezelfde mooie kleur blaeuw worden aangebracht.

  Alle (onder)officieren en militairen binnen de krijgswetenschap en alle stafjuristen binnen onze Saksische rechtspraak naar Romeinse leest, zouden dit prachtwerk als verplichte ambtelijke studiemateriaal dienen te bestuderen.
  Fascinerend hoe de stad Amsterdam op de Dam na het omslagpunt van 1492-1494 in Europa concreet wordt belicht met verdere specialisaties en aanscherping op het gebied van meetkunde, geografisch en zeevaartkundig vakmanschap van alle indrukwekkende druk- en uitgeverijwerkzaamheden van o.a. familie Jansz (Blaeu). De complimenteuze hand van Prof. Dr. Kees Zandvliet neemt je letterlijk mee naar alle ingenomen werelddelen in die periode middels fraaie afbeeldingen en via beeld-denken De opvallende fascinatie voor Italië van de Hollandse regenten vanuit een Romeins perspectief wordt al meteen op pagina 10 benadrukt en dat Amsterdam zich graag spiegelde aan de stad Venetië (pag. 29). Het Saksisch & Romeins perspectief werd tijdens het genietend bestuderen steeds voor ogen gehouden, zie pag. 132, 172, 197, 204, 212, 217, 221, 239, 266.

  Het is werkelijk fantastisch hoe vele eeuwenoude Romeinse familienamen op positie in Amsterdam/Holland in dit prachtboek de revue passeren, zodat dit prachtwerk ook tevens de Saksische periode vanaf 400 naChr. bekrachtigd met het behoud van en in samenwerking met alle bestaande Romeinse elite families in Europa.
  In het kader van de vrijheid van geschiedschrijving ingevolge oudheidkunde, wordt de val van het Romeinse Rijk gepresenteerd vóór de komst van de Middeleeuwen. Terwijl dit drukwerk juist aantoont dat al die Romeinse elite families hier nog steeds bezig zijn met het pro-actief mengen van alle plebs en al dat soort aan onderworpene volkeren wereldwijd ook als zodanig een Romeinse behandeling gunnen. Namelijk door na 1494 en sedert midden 16e eeuw een hemelglobe en een wereldglobe aan ze op te dringen inclusief Saksische verbeeldende kunst van wereldatlassen, navigatiekaarten via hun onderwijs, politiek en ambtelijk propagandadrukwerk.
  Zo lezen we op pagina 14 hoe de Saksische presentatie van het Spaanse vijandsbeeld zorgdraagt dat de havenstad Amsterdam de gehele positie overneemt van Antwerpen en hoe Amsterdamse oorlogsschepen zij aan zij met ‘Spaanse’ oorlogsbodems op de Zuiderzee vechten tegen de vloot van Enkhuizen en Hoorn. Zo werd de moeder van Willem Jansz Blaeu in 1544 door de schout en de schepenen verbannen uit de stad Amsterdam voor vier maanden met een geldboete en een verplichte processiedeelname, omdat zij een “geweldloze” doopsgezinde richting aanhing van Menno Simons. Deze geweldloze levensovertuiging en tevens -opvoeding zien we dan ook feitelijk geheel terugkomen bij haar zoon Willem Janzs in 1610 op pagina 30, wat keurig netjes op pagina 15 nog eens goed wordt benadrukt. De schout en de schepenen komen pas op pagina 208 weer in beeld.
  Op pag. 20 gaat Willem Janzs (1571-1638) vanuit zijn aangesloten kring/Lodge in 1595 in de leer bij de Saks, de Deense astronoom Brahe, om mensen/plebs te leren foppen door middel van verdraaiende kunstgrepen en verbeeldende druktechnieken door onder andere aard- en hemelgloben en wereldatlassen. Zo zien we op pagina 34 dat Willem Blaeu als uitgever, kunstenaar en drukker ook de denkbeelden van de Romeinse familietelg Copernicus steunt in zijn onderwijs ter zake het waanidee dat de aarde om de zon draait (pag. 23). Dit in verhouding tot de Leidse hoogleraar Snellius, de globemaker Hondius, docent Hortensius van het in 1632 opgerichte Atheneaum Illustre en dat Willem Blaeu als maker en kunstenaar van nautische instrumenten al direct vanaf 1598 hemelgloben en aardgloben ontwierp om deze vanuit Amsterdam via de VOC-WIC wereldwijd te verspreiden. Willem Blaeu arriveerde op de 2e stroming van kaartenmakers en uitgevers in Amsterdam na het omslagpunt van 1492-1494 met de Saksische presentatie van de Spaanse Columbus aan West-Europa, nadat de Atlantische oversteek naar de Nieuwe Wereld militair was veiliggesteld door de Saksische heersers zodat zij alles in de Nieuwe Wereld naar hun hand konden zetten.

  De twee Saksische compagnieën van de VOC en de WIC (1621) in hun havenstad Amsterdam, die zij lieten uitgroeien tot een nieuw handelsmetropool, ondersteunen de Saksische dominantie zowel maritiem als binnen al hun handelskolonies.
  Zo zien we twee Saksen afgebeeld op pag. 88 wat een ‘Ottomaanse/Turkse Sultan” dient voor te stellen, terwijl het grondgebied van het “Ottomaanse Rijk” allang veroverd en ingenomen was om de hervormde islam aan alle onderworpen volkeren op te dringen. Op pag. 146 en 68 zien we eenzelfde Saks maar dan in Perzië, wat steeds impliceert dat het betreffende grondgebied militair al veroverd en ingenomen was. De oude vlag van Republiek Iran met de opvallende lauwerkrans, dezelfde kleuren van Italië en de opkomende zonnestralen bevestigd dat. De Saksische & Romeinse verering van de Romeinse obelisk zien we op pag. 132 middels een open ruimte binnen een afgesloten gebouw waar de Romeinen en Saksen het publiek omheen laten lopen ter verering van hun Romeinse obelisk/zuil of Saksische (levens)boom, veelal de eik.
  In Mekka bij de Kaba is diezelfde Romeinse opzet en Saksische constructie te zien dat de Kaba overdreven is versierd met de lauwerkrans en een gouden deur in een open ruimte binnen een afgesloten (moskee)gebouw met ver daarboven de dominerende Romeinse urenwijzer. Dat impliceert genoegzaam duidelijk het opdringen van de hervormde islam, wederom middels Saksische verbeeldende kunstgrepen en onjuiste of verborgen Romeinse geschiedschrijving.
  Het Saksisch wapenschild van de familie Blaeu in de 18e eeuw op pag. 14 heeft ook de Saksische eikenbladeren, de reeds opgekomen ochtendzon en eerder de Saksische Sirius ster had (pag. 324) terwijl hun winkel de Romeinse benaming heeft In de vergulde Sonnewyser (pag. 15). De Romeinse eeuwenoude opzet met hun zonnewijzers alsmede van de Saksen, om hun medemens te foppen en te verleiden/misleiden naar de nachtelijke uren, zodat het onderworpen volk/plebs steeds zal opstaan na zonsopgang om verder te vervallen tot een ongelofelijk stom volk.

  Dit prachtboek bewijst middels de vele mooie afbeeldingen op pag. 18-19, pag. 168-169 en pag. 284 dat onze tijdelijke wereld op aarde echter niet rond is en de werelddelen Zuid-Amerika en Afrika zoveel groter zijn dan heden aan ons worden verbeeld. Dit prachtwerk aan geschiedschrijving bewijst vanuit meerdere historische perspectieven dat de Saksen en de Romeinse elite families alle onderworpen volkeren met globen en wereldatlassen trachtten te foppen vanwege hun zwijgzame kring/Lodge levensovertuiging door het vereren van de verboden boom van Adam & Eva met het bijbehorende listige kwaad hier op aarde. Vanuit het listige kwaad verkeren zij in vergaande dwaling om zich als achterlijke stomme idioten te verkleden als vrouwen in vrouwenjurken, xxl-pruiken, zijden kniekousen en om hun ziel af te geven vor een tijdelijke geringe prijs om een leeg gezicht en doodse ogen te verkrijgen (pag. 42 – 292) om vervolgens te moeten doen alsof jegens hun medemens, namelijk om te doen alsof ze wereldverbeteraars zijn en geen stommelingen in vergaande dwaling.
  Op pag. 320-321 zien we dan ook dat de tijdlijn van het wereldse succes van Willem Blaeu door zijn zwijgzame Saksische levensovertuiging en Romeinse coöperatie middels het uitmoorden van zijn concurrentie, VOC-WIC corruptie, aardgloben en wereldatlassen, etc. slechts 140 jaar betreft. Namelijk van 1571 t/m. 1712 bij het uitsterven van de mannelijke lijn van familie Blaeu. Laten wij in 2023 hier proberen lering van te nemen!


Een beoordeling toevoegen