De wereld in het klein

Auteur: Sietze Norder | Uitgever: Prometheus

21,99

Eilanden zijn proeftuinen van evolutie: wanneer na de geboorte van een eiland de eerste planten en dieren op het kale gesteente zijn neergestreken beginnen de wildste experimenten. Hun isolatie biedt de ideale randvoorwaarden voor het ontstaan van merkwaardige soorten, zoals olifanten ter grootte van een hond en vogels die niet kunnen vliegen. Ondanks hun kleine totale landoppervlak leveren eilanden een relatief grote bijdrage aan de wereldwijde biologische en culturele diversiteit. Wetenschappers als Charles Darwin, Alfred Wallace, Jared Diamond en Edward Wilson danken hun inzichten over het ontstaan en de verspreiding van het leven op aarde niet voor niets voor een groot deel aan eilanden.

Aan de hand van zijn eigen ervaringen en wetenschappelijke inzichten uit de eilandbiogeografie maakt Sietze Norder een tijdreis door de fascinerende wereld van eilanden. Hij neemt de lezer mee naar het moment waarop de eerste mensen aan land gingen en laat zien welke ecologische en maatschappelijke veranderingen daarop volgden, zoals de opkomst en neergang van eilandrijken, de aankomst van Columbus in de Cariben en de verwoestende impact van suikerrietplantages op Mauritius. Op beeldende wijze vertelt Norder een groot verhaal over kleine eilanden. Onderweg verkent hij wat eilanden ons wereldwijd kunnen leren over de relatie tussen mens en natuur.

Sietze Norder (1987) is biogeograaf. Hij promoveerde aan de universiteit van Lissabon op een onderzoek over eilandbiogeografie in het Antropoceen en Kwartair. Hij was als docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en is momenteel werkzaam als postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit Leiden.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789044642407 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

256

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

27-01-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

1 beoordeling voor De wereld in het klein

  1. 5 van 5

    Johannes L

    Gewoon een absoluut fantastisch boek. De enorm toegankelijke tekst over een best wel ingewikkeld onderwerp is verfrissend. Het zou gewoon een standaard werk in het onderwijs moeten worden. Het bijeenbrengen van geschiedenis, aardwetenschap, milieu en een hoopvolle toekomst dat kunnen we wel gebruiken in deze tijd. Je leest het in één ruk uit.
    Het is moeilijk zo bleek om het boek te verkrijgen, hoop dat er snel een nieuwe druk komt.


Een beoordeling toevoegen