De Weimarrepubliek

Over de kwetsbaarheid van de democratie
Auteur: Patrick Dassen | Uitgever: Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.

39,50

‘Een uitstekende studie, spannend, verrassend, fascinerend, een hoogst actueel boek, voortreffelijk geschreven.’ **** NRC Handelsblad

‘Bij de beschrijving van sleutelmomenten, het portretteren van sleutelfiguren en het uitdiepen van deelonderwerpen blinkt het boek uit in gelaagdheid.’ Trouw

‘Een fantastisch boek. Zeldzaam prettige persoonlijke benadering, de mensen komen naast je te staan.’ Geert Mak

De Weimarrepubliek was de eerste democratie op Duitse bodem. Zij werd in 1918 geboren onder een weinig gelukkig gesternte, aan het einde van een verloren oorlog en te midden van een revolutie, en ging in 1933 ten onder toen Hitler aan de macht kwam.

Toch was de Weimarrepubliek niet gedoemd en was zij veel meer dan een voorspel tot het Derde Rijk. Ze staat ook voor de emancipatie van de vrouw en de Joden, voor een moderne verzorgingsstaat, het Bauhaus, de Dreigroschenoper en de boeken van Alfred Döblin en Thomas Mann. In dit boek wordt de Weimarrepubliek nu niet eens benaderd als een ‘republiek zonder republikeinen’, maar als een staat met grote veerkracht en potentie. Overtuigde democraten waren bereid de Weimarrepubliek te verdedigen en Hitlers NSDAP was bij de verkiezingen in 1928 niet meer dan een marginale partij.

Op unieke wijze beschrijft Patrick Dassen de Weimarrepubliek van binnenuit, met behulp van dagboeken, brieven en de zogenaamde ‘Abelpapers’, korte autobiografieën die een bijzondere inkijk geven in de ‘ziel’ van vroege leden van de NSDAP – gewone mensen die levendige verhalen schreven over gekrenkte nationale trots, maar ook over de hoop op een herboren Duitsland waarin iedereen gelijk was. Zo beantwoordt Dassen de vraag wat de Weimarrepubliek kwetsbaar maakte, waarom zij ten onder ging – en welke lessen ze ons te bieden heeft.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789028213012 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Over de kwetsbaarheid van de democratie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

768

Leverbaar

Wordt niet meer herdrukt

Uitgiftedatum

28-10-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Wordt niet meer herdrukt

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De Weimarrepubliek” te beoordelen