De wanhopige unie

De wanhopige unie

Wat gaat er mis in West-Europa?
Auteur: Ewoud van Laer | Uitgever: Walburg Pers B.V., Uitgeverij
Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

19,95

De wanhopige Unie, wat gaat er mis in West-Europa? gaat over cultuurverschillen. Nog steeds is er sprake van een grens tussen Noord- en Zuid-Europa, die terug te voeren is op de grens tussen Romeinen en Germanen. De Romeinen gingen anders om met gezag en hun waardestelsel verschilde sterk van dat van de Germanen. Die verschillen zijn tot op de dag van vandaag terug te zien.

In Noord-Europese landen kijkt men anders aan tegen corruptie dan in Zuid-Europese landen. Ook in de relaties tussen werkgevers en werknemers verschillen Noord- en Zuid-Europa van elkaar. Kijken we naar de bereidheid om autoriteit te delegeren en naar de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, dan zijn hier ook duidelijk aanwijsbare verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa.

Voorbeelden voor verschillen tussen Germaanse cultuur en Latijnse cultuur zijn er te over. Corruptieschandalen komen overal voor, zowel in Noord- als in Zuid-Europa. Maar de manier waarop de bevolking, de pers en de overheid op die schandalen reageren, verschilt diepgaand.

Wat zijn de gevolgen van de kloof tussen Noord en Zuid voor de Europese Unie? Op sommige gebieden is verregaande samenwerking gewenst, bijvoorbeeld als het gaat om onderhandelingen met China of Google. Dan kan Europa zich het beste als één blok opstellen. Op andere gebieden ontstaan echter problemen binnen de Europese samenwerking. Er is het probleem met de stroom immigranten, waarbij de bevolking ofwel om een harde buitengrens voor de EU vraagt ofwel om
de terugkeer van interne grenzen.

De euro is een ander probleem. Ooit zal er een eind komen aan de bereidheid van Noord-Europa om Zuid-Europa te financieren, terwijl de zuiderlingen genoeg krijgen van de bezuinigingen die zij krijgen opgelegd. Gezien de grote cultuurverschillen binnen de EU is het beter gericht enkele
stappen terug te doen in de te ver doorgeschoten Europese integratie.

Artikelnummer: 9789462492882 Categorie:
Historiek verkoopt (nog) geen e-books. Dit boek toch als e-book bestellen? Kijk dan bij Bol

Extra informatie

Subtitel

Wat gaat er mis in West-Europa?

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

160

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

22-02-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De wanhopige unie” te beoordelen