De verliezers

Straf en heropvoeding in Kamp Vught, 1944-1949
Auteur: Marijke Verduijn | Uitgever: Balans

29,95

Een veel te weinig bekende bladzijde uit onze geschiedenis: Kamp Vught na de oorlog. Een onthullend verhaal over willekeur, eigenrichting en aandacht voor heropvoeding en terugkeer in de samenleving.

Na een snelle ontruiming door de Duitsers werd Kamp Vught in oktober 1944 een interneringskamp voor mensen die ‘fout’ waren geweest. Er zaten NSB’ers, collaborateurs, kampbewakers en geharde Nederlandse SS’ers, maar in de naoorlogse chaos ook kinderen en onschuldigen.

Vier jaar lang had de bevolking machteloos moeten aanzien hoe landgenoten met de bezetter samenwerkten. Ze hadden mensen zien afvoeren. Geliefden verloren. Er waren zelfs geruchten over vernietigingskampen.

Aanvankelijk liepen de emoties buiten én binnen Kamp Vught dan ook hoog op. De internering van landverraders was bedoeld om hen te straffen, te beschermen tegen de volkswoede en te ‘bewaren’ tot hun zaak voorkwam. Maar wie waren dat eigenlijk: die landverraders? Hoe was het om in Kamp Vught vast te zitten of te werken? En bood het kamp wel bescherming?

Marijke Verduijn deed jarenlang onderzoek naar het eerste en grootste naoorlogse interneringskamp onder Nederlands gezag. Ze raadpleegde archieven en kranten, las dagboeken en brieven uit het kamp en sprak met geïnterneerden, bewakers en hun kinderen. Dat levert een uniek beeld op van het dagelijks leven in het kamp en de reactie daarop in de samenleving.

De verliezers beschrijft een veel te weinig bekende bladzijde uit onze geschiedenis. Een onthullend verhaal over willekeur, eigenrichting en allengs toenemende aandacht voor heropvoeding en terugkeer in de samenleving.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463822954 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Straf en heropvoeding in Kamp Vught, 1944-1949

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

288

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

04-09-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De verliezers” te beoordelen