De verborgen schaduw

De tabakshandelaar van Nikolajev/Een Nederlander in de Oekraine in 1944
Auteur: Maarten van Bommel | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

21,95

1944. In de Oekraïense stad Nikolajev wemelt het van de Duitse civiele en militaire instanties. Tevens zitten hier – vrijwillig en onvrijwillig – mensen van allerlei pluimage. De corruptie grijpt om zich heen terwijl het Rode Leger met vliegende vaart aanrukt. De schijn van een normaal leven wordt meer en meer losgelaten en gedesillusioneerd geven de personages zich over aan drinkgelagen en wilde feesten. In die maalstroom vindt Jan in de getalenteerde en mysterieuze theatervrouw Lydia de liefde van zijn leven. Terwijl de granaten op Nikolajev neerkomen, vlucht hij met deze Russin naar Odessa . Terwijl ze zich laven aan een kortstondige normaliteit vragen ze zich af of hun liefde bestand is tegen de immense druk van de oorlog. In dit vergeten stukje Nederlandse historie – enkel gebaseerd op ware gebeurtenissen – komen de grote thema´s van de literatuur aan bod; schuld en boete, de keuze tussen het hart en het verstand.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789059111240 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De tabakshandelaar van Nikolajev/Een Nederlander in de Oekraine in 1944

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

274

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

06-04-2011

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

1 beoordeling voor De verborgen schaduw

 1. 3 van 5

  Carlo

  Een foute Nederlandse onbenul achter het oostfront

  Omdat ik erg geïnteresseerd ben in WO II en dan met name het oostfront, kocht ik dit boek onlangs. Het zijn eigenlijk de dagboekaantekeningen van de vader van de schrijver, de schrijver schetst slechts een inleiding tot de familie. Wat ik interessant vond, is dat je echt een realistisch beeld krijgt van hoe het was voor een opportunistische foute ‘ondernemer’ om in het door de nazi’s bezette Oekraïne te wonen en te werken. Hoewel ‘realistisch’? Jan, de hoofdpersoon en schrijver van de zeer gedetailleerde beschrijvingen, is eigenlijk een typische ongeïntereseerde opportunist die niet verder kijkt dan zijn neus lang is en voornamelijk op zoek is naar drank, feest en vrouwen. Zijn tabakshandel is maar een armetierig zootje, bemand door paradijsvogels en gelukszoekers, die allemaal alcoholist zijn en die elke dag ruzie met elkaar hebben.

  Dat in de Oekraïne honderdduizenden joden, sovjet-soldaten en partizanen op gruwelijke manier werden afgeslacht door de nazi’s, vaak op steenworp afstand van waar Jan zich bevond, daarover lees je geen woord, want dat was Jan’s pakkie an niet. Dat Russen uitermate slecht werden behandeld door de bezettingsmacht, ook daarover heeft Jan weinig te melden, anders dan wat cliché’s. Je krijgt dan ook nergens in het boek ook maar enig gevoel van sympathie voor deze oppervlakkige ras-opportunist. Jan is en blijft een koude afstandelijke kikker die zijn tabakshandeltje bestiert en voor de rest alleen maar wodka wil drinken. Wat de nazi’s verder wel of niet doen, dat zal Jan een worst zijn. Ondanks dit gebrek aan interesse en nieuwsgierigheid, is zijn relaas toch van belang. Het laat zien dat het kleinburgerlijke leven in bezette gebieden ‘gewoon’ doorgaat, en dat iedereen met zijn beslommeringen bezig is, daarbij wel of juist helemaal niet gehinderd door de oorlog om hen heen.

  Als rode draad door zijn verhaal heen loopt de ‘liefde’ van onbenul Jan voor een Russische vrouw die hij daar ontmoet, een medewerkster van het lokale theater dat gewoon open blijft tijdens de bezetting. Toch laat hij deze vrouw als een baksteen vallen als het er op aankomt, en laat hij haar achter voor de oprukkende Sovjet-soldaten terwijl hij zelf de benen neemt. Jan heeft immers belangrijker zaken te doen zoals het transporteren van zijn in Nederland geconfisqueerde luxe Mercedes terug naar het westen (die onderweg verkocht wordt). De Russische vrouw is hoogstwaarschijnlijk niet lang daarna vermoord door de Sovjets, omdat zij immers de bezetter heeft geholpen, maar of dat ook echt zo is zullen we nooit weten, Jan heeft daar nooit onderzoek naar gedaan, daarvoor is hij de persoon niet.

  Al met al een lezenswaardig boek over een Nederlandse onbenul achter het oostfront, op zoek naar dealtjes en geld. Als Jan ooit Pieter Menten had ontmoet daar, hadden de heren vast en zeker samen een gezellig borreltje gedronken op de oorlog en alle mogelijkheden die hen dat bood.

  Moreel gezien is Jan een uitermate verwerpelijk figuur, maar zijn aantekeningen vormen zeer zeker interessante lectuur. Het hoofdstuk waarin hij dienst neemt bij de RAD (Reichs Arbeits Dienst, dat had de schrijver wel even mogen nomen). om vervolgens per trein naar de Oekraïne te worden gebracht om daar wegen en bruggen te repareren, is zeer interessant en toont een inkijkje die ik niet eerder heb gelezen. Al met al is dit boek zeker de moeite waard voor mensen die interesse hebben in het oostfront, inclusief wat internationale zakenlieden en paradijsvogels uitvraten pal achter dat front.


Een beoordeling toevoegen