De verbeelding van 1914-1918

Tekeningen en brieven van Joseph Lesage, 'artiste combattant'
Auteur: Bob Latten | Uitgever: Uitgeverij Verloren

39,00

Als op 4 augustus 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, wordt de talentvolle Franse tekenaar en schilder Joseph Lesage opgeroepen. Vier jaar lang dient hij als radiotelegrafist, bij nacht en ontij ploeterend om de kwetsbare verbindingslijnen open te houden, onbeschermd tegen vijandelijk artillerievuur. Het is vaak inspannend en gevaarlijk werk. Aan en achter het front zijn er gelukkig ook tijden van relatieve kalmte, momenten waarin Lesage zijn toevlucht zoekt in zijn passie: tekenen en schilderen.

Zijn kleurrijke schetsen verschijnen onder meer in de bladen L’Echo de Paris, Le Miroir en Rire, maar vooral in ‘zijn’ loopgravenkrant Le Mouchoir, die met vriendelijke spot en troost, zorgt voor afleiding, maar ook voor vertrouwen onder zijn kameraden. Behalve Lesages’ schetsen, schilderijen en aquarellen vond auteur Bob Latten in de archieven van zijn Nederlandse kleinkinderen een schat aan materiaal: familiefoto’s, brieven aan zijn broers aan het front, aan zijn ouders en aan zijn vrouw en dochtertjes. De verbeelding van 1914-1918 schetst een intiem en openhartig tijdsbeeld uit de periode waarin Frankrijk een overwegend katholieke natie was en de belle époque eindigt in het bloed van tallozen.
 
Bob Latten (1949) is auteur en historisch onderzoeker uit passie. Van zijn hand verschenen vele boeken over de Eerste Wereldoorlog, waaronder Poststempel Verdun en Vrouwen in de Grote Oorlog. Samen met Rob Janssen schreef hij Lieber Gott en Zwarte duivel, over de duitse en Belgische kant van de strijd.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464551020 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Tekeningen en brieven van Joseph Lesage, 'artiste combattant'

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

312

Leverbaar

Tijdelijk uitverkocht

Uitgiftedatum

23-02-2024

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Tijdelijk uitverkocht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De verbeelding van 1914-1918” te beoordelen