De val van Amerika

Berichten uit een gebroken land
Auteur: Michael Persson | Uitgever: Uitgeverij Balans

21,99

Hoe ziet de toekomst van de VS eruit? Journalist Michael Persson reisde voor deze vraag door een land dat vlak voor de verkiezingen met crisissen worstelt waarin het steeds verder verstrikt raakt.

Toen de Volkskrant-journalist Michael Persson in augustus 2015 naar de Verenigde Staten verhuisde, was daar net een maand eerder Donald Trump van een roltrap naar beneden gekomen. Hij zei wat geen presidentskandidaat voor hem had durven zeggen: Amerika, het uitverkoren land, is een derdewereldstaat geworden.

Trump beloofde het weer groots te maken. Maar zijn presidentschap heeft juist nog meer zwakke plekken en breuklijnen blootgelegd. Onderwijs, gezondheidszorg, industrie, infrastructuur, immigratie, segregatie en democratie: op al deze terreinen zakt het land op de internationale ranglijsten, tot grote zorg van de meeste Amerikanen. Maar over de oplossingen verschillen ze enorm van mening, en de politiek komt er niet uit. Het land lijkt steeds verder in zichzelf verstrikt te raken.

Persson reisde het land door om op onderzoek uit te gaan. Van het gespleten Washington tot de Muur bij Mexico. Van de oude industrieën van West Virginia tot de boeren van Wisconsin. En van Charlottesville tot de daklozen van Queens. Overal stelde hij de vraag: hoe nu verder met Amerika? Het resultaat is een fascinerend boek dat kijkt tot ver voorbij Trump, naar de toekomst van het land waarvan zovelen ooit droomden en waar ondanks alles, dankzij de veerkracht van de individuele Amerikanen, nog steeds ruimte is voor optimisme.

EO Visie
Recensie door Reinald Molenaar

In dit boek maken we kennis met een Amerika dat je alleen maar ziet als je er lange tijd woont. *****

NRC
Recensie door Menno de Galan

Grimmig. Geen wonder dat Volkskrant -correspondent Michael Persson de eerste alinea van zijn boek begint met het zoeken naar een kogelvrij vest. Een klassiek verslag in reportages van een land in verzet tegen wat oud-president Ronald Reagan ooit de meest angstaanjagende woorden in de Engelse taal noemde: ‘Ik ben van de regering en ik kom u helpen.’ ****

De Groene Amsterdammer
Recensie door Pieter van Os

Van zijn stijl en van zijn durf om kernachtig te formuleren valt te genieten. Persson weet tamelijk abstracte politieke gedachten terug te brengen tot één zin, soms weet hij die zelfs te vangen in een enkel beeld. De reportages ontlenen hun kracht aan die kernachtige formuleringen, maar bovenal aan het feit dat Persson in staten als West Virginia, Kansas en Kentucky zijn werk verricht alsof hij in Groningen of de Achterhoek is.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463821117 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Berichten uit een gebroken land

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

336

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

12-10-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De val van Amerika” te beoordelen