De twee kanten van het Kanaal

Een geschiedenis van Engeland en de Nederlanden
Auteur: Harry De Paepe | Uitgever: Uitgeverij Vrijdag

10,00

De band tussen onze gewesten en Groot-Brittannië is eeuwenoud. De verovering van het eiland door Willem de Veroveraar in 1066 lukte alleen maar dankzij de steun van Flemings en Brabanters. Het koningshuis en de Engelse economie steunden in de 14de eeuw sterk op onze lakenhandel, wat zorgde voor een bijzondere vriendschap tussen Jacob van Artevelde, een gewone Gentse burger, en de Engelse vorst. Tot in de 16de eeuw kon je in Zuid-Wales gesprekken voeren in Nederlandse dialecten. De bordelen van Vlaamse frows waren populaire trekpleisters voor vele Engelsmannen. Met Willem III van Oranje – King Billy voor de fans – kwam er zelfs een Nederlander op de troon. En tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Verenigd Koninkrijk een veilige thuishaven voor veel Belgische vluchtelingen.

‘De twee kanten van het Kanaal’ is geen klassieke vertelling over koningshuizen en heersers, maar gaat ook over bevriende geleerden, Vlaamse wevers, vluchtende protestanten en Belgian refugees; gewone mannen en vrouwen die hun stempel drukten op de Britse geschiedenis. Want lauw bier, cricket én golf komen van ‘onze’ kant van het Kanaal…

Harry De Paepe (1981) is leraar geschiedenis. Hij publiceert over het Verenigd Koninkrijk en de eigenaardigheden van de Britten. Dat maakt van hem een graag geziene gast op radio en tv. In 2017 schreef hij, samen met Flip Feyten, met veel tongue in cheek, het meermaals herdrukte ‘Stiff Upper Lips’.

“Wat hebben de Romeinen zoal voor ons gedaan?’ klonk het ooit in Monty Python’s Flying Circus. Harry De Paepe stelt een soortgelijke vraag: ‘Wat hebben de Vlamingen, Brabanders en Hollanders voor Engeland gedaan?’ En in België is niemand beter in staat die vraag te beantwoorden dan deze anglofiel.” – Patrick Van IJzendoorn (VK-correspondent voor De Morgen, de Volkskrant en De Groene Amsterdammer)

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789460018305 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een geschiedenis van Engeland en de Nederlanden

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

264

Leverbaar

Wordt niet meer herdrukt

Uitgiftedatum

21-10-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Wordt niet meer herdrukt

Druk

1

2 beoordelingen voor De twee kanten van het Kanaal

  1. Historiek

    “In ongeveer 250 bladzijden wordt de lezer meegenomen door twintig eeuwen geschiedenis van Engeland en de Nederlanden. Verwacht dus geen omvangrijk synthesewerk met aandacht voor de grote krachtlijnen, maar een selectief overzicht van personen en feiten die het gedeelde verleden van de Nederlanden en Engeland moeten illustreren. Dat lukt vrij aardig want De Paepe is een goed verteller en gebruikt een beeldrijke taal.” – Patrick Praet

    Lees hier de hele bespreking

  2. 5 van 5

    Gerda Deketelaere

    Erg leesbaar en interessant boek, ook voor niet boekenwurmen.


Een beoordeling toevoegen