De treinreis

De miraculeuze ontsnapping van Hongaars-Nederlandse Joden tijdens de bezetting
Auteur: Aline Pennewaard, Willy Lindwer | Uitgever: Nieuw Amsterdam

20,99

De treinreis beschrijft een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Historica Aline Pennewaard ontdekte dat in 1943 met vijf transporten 89 Hongaars-Joodse gezinnen vanuit bezet Nederland naar het toen nog vrije Boedapest werden gebracht. In 1944, na de inval van de nazi’s in Hongarije, wisten de meesten van hen mede dankzij de hulp van de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg opnieuw de dans te ontspringen. Het merendeel van de overlevenden keerde na de oorlog veilig terug naar Nederland.

Aan de hand van ooggetuigenverhalen archiefonderzoek laten Lindwer en Pennewaard zien hoe deze Joden vanuit Nederland dwars door bezet Europa naar Boedapest reisden. Wie waren deze vluchtelingen en wat wachtte hun in Hongarije? En hoe konden zij uiteindelijk ongedeerd naar Nederland terugkeren?

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789046823255 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De miraculeuze ontsnapping van Hongaars-Nederlandse Joden tijdens de bezetting

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

176

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

23-04-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

1 beoordeling voor De treinreis

  1. Historiek

    “Het meeste over de Jodenvervolging in de jaren 1933-1945 is inmiddels wel bekend. Maar over de vijf transporten van Hongaars-Nederlandse Joden naar het vrije Boedapest, van maart tot oktober 1943, nog niet. Pennewaard en Lindwer brengen hier verandering in met het goed geschreven en gefundeerde De treinreis. Waarom lieten de nazi’s uitgerekend deze Joden, in totaal betrof het 89 personen, naar het toen nog vrije Hongarije gaan? Hoe verging het hen na aankomst in Boedapest?” – Enne Koops op Historiek

    Lees hier de hele bespreking


Een beoordeling toevoegen