De tien van Renesse

Een eiland in oorlogstijd
Auteur: Ellen De Vriend | Uitgever: Karakter Uitgevers BV

19,99

Eén van de meest dramatische oorlogsverhalen dat verteld moet worden.

Het ophangen van de ‘Tien van Renesse’ op 10 december 1944 is een van de ergste oorlogsmisdaden van de Duitsers in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nog jaarlijks worden de ‘Tien van Renesse’, herdacht.

Wat ging er aan dit drama vooraf? Wie verraadde hen? Waarom ging het mis? En wat gebeurde er met de gedupeerde gezinnen? In De tien van Renesse recontrueert journaliste Ellen De Vriend de gebeurtenissen aan de hand van getuigenverhoren, archiefstukken en gesprekken met nabestaanden en betrokkenen.

Leen Jonker en Tannetje van Wouwe trouwen op 15 december 1939 in Brouwershaven op Schouwen en Duiveland. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en gaat Leen in het verzet. Na vier lange jaren onderdrukt te zijn door de Duitsers wenst hij een beter leven voor zijn gezin en wil hij vrij zijn. Samen met zijn broer en een aantal Engelse piloten en verzetsmensen wil hij ontsnappen van het geïsoleerd liggende eiland om op het vijf kilometer verderop gelegen Noord-Beveland geallieerden te gaan helpen. Wat dat voor consequenties heeft, hadden de mannen nooit kunnen voorzien. Tien Zeeuwse mannen en een Armeense officier – die weet te ontsnappen – worden opgepakt. De vergelding van de bezetters is verschrikkelijk: de mannen worden gemarteld en tijdens een Standgericht veroordeeld tot ophanging. Hun vrouwen, kinderen en familieleden worden daarna verdreven uit hun huizen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789045215273 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een eiland in oorlogstijd

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

320

Leverbaar

Uitverkocht

Uitgiftedatum

13-04-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Uitverkocht

Druk

1

Beoordelingen

Heeft u dit boek gelezen?


Recenseer “De tien van Renesse” als eerste: