De Tempeliers
€31,50
In ‘De Tempeliers’ beschrijft historicus Dan Jones op verhalende wijze de opkomst en ondergang van de middeleeuwse tempelridders, voor de liefhebbers van waargebeurde geschiedenisverhalen.
Met zijn boek ‘De Tempeliers’ brak Dan Jones in 2019 door bij het Nederlandstalige publiek. In de twaalfde eeuw richtten negen ridders de Orde van de Tempeliers op. De broederschap moest de pelgrims in het Heilige Land beschermen. De pelgrims legden een gelofte van armoede en gehoorzaamheid af, en werden daardoor in 1129 erkend door de kerk. Verenigd onder het rode kruis trokken ze ten strijde in de naam van God. In ‘De Tempeliers’ vertelt Dan Jones de geschiedenis van de grootste religieuze ridderorde uit de geschiedenis.
Parool
Recensie
‘De Tempeliers is een verhelderend boek over een ingewikkelde geschiedenis. Anders dan Brown in De Da Vinci Code laat Jones zien dat je ook spannend kunt schrijven zonder er van alles bij te verzinnen.’
- Extra informatie
- Beoordelingen (1)
Extra informatie
Subtitel | De opkomst en ondergang van de tempelridders |
---|---|
Auteur | |
Uitgever | |
Aantal pagina's | 512 |
Leverbaar | Uitverkocht |
Uitgiftedatum | 01-02-2022 |
Taal | Nederlands |
Productvorm | Harde kaft |
Levertijd | Uitverkocht |
Druk | 12 |
Paul Veevaete –
In een quasi life verslag voert Dan Jones de lezer mee in de voetsporen van de tempeliers, een orde van religieuze soldaten, fanatiek als monniken en tegelijk strijdvaardig als ridders. Wij zijn getuige van de oprichting, de bloei maar ook van de ondergang van deze in 1118 door Hugo van Payns (eerste grootmeester) opgerichte orde die de kloosterregel van Bernard van Clairvaux (cisterciënzers) aannam en de beloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid aflegde. Wij trekken samen op met deze keurgroep van mannen van het geloof en van het zwaard, ten ‘Heilige Oorlog’ tegen de islam. De opdracht luidt: de pelgrims langs hun pelgrimsroutes naar Jeruzalem en de heilige plaatsen bescherming bieden en het Heilig Land zuiveren van de ‘barbaren’. Dit alles bij de gratie en bescherming van de toenmalige wereldlijke en kerkelijke machthebbers, koningen, pausen, lokale en regionale heren uit het christelijke westen.
Door te kiezen voor de narratieve geschiedschrijving als vorm, spreekt Dan Jones steeds een breed publiek aan, ook met dit boek over de tempeliers. Geheel in zijn stijl – in een beeldende en levendige taal, met aandacht voor nauwkeurigheid en detail, met uitweidingen die ertoe doen, rijk gestoffeerd met fragmenten uit authentieke historische kronieken en brieven – biedt hij in dit boek een totale kijk op deze ridderorde die vanuit een historische realiteit uit de 12de en 13de eeuw in de mythologie is doorgedrongen en zich na zoveel eeuwen een plaats heeft veroverd in de populaire verbeelding van de moderne mens van de 20ste-21ste eeuw.
‘De Tempeliers’ van Dan Jones is niet het zoveelste boek over deze tot de verbeelding sprekende ridderorde die een leidende rol heeft gespeeld in de kruistochten. Het is een historisch document over een periode van 200 jaar waarin het christelijke westen zich te vuur en te zwaard uitslooft tegen de moslims om de hegemonie in De Levant en in het bijzonder het koninkrijk Jeruzalem. Aan deze droom komt een einde in 1291 met de val van de kruisvaarderstad Akko. De inname van dit laatste bolwerk door de Mammelukken betekent meteen ook het einde van het militaire optreden van de tempeliers in het Midden Oosten.
Dan Jones beperkt zich niet tot het verhaal van de belegeringen of innames van de steden of versterkingen in ‘Outremer’ (de kruisvaardersstaten). Hij brengt ook verslag uit van de rol die de orde speelde tijdens de Reconquista op het Iberisch schiereiland.
De orde van de tempeliers liet zich gedurende al die tijd ook op het thuisfront niet onbetuigd en groeide uit tot een van meest invloedrijke en machtigste organisaties van de late middeleeuwen. Hun rijkdom was vele malen groter dan die van bijv. de hospitaalridders (orde van Malta) of de Duitse orde, nu eens hun medestanders dan weer hun tegenstanders. Ze traden op als bankiers en rentmeesters en inden belastingen, runden vele honderden commanderijen en kastelen, beschikten over hun eigen koopvaardijvloot…
Die rijkdom was een doorn in het oog van de koning van Frankrijk, Filips de Schone (die in Vlaanderen in 1302 in het zand moest bijten!), steeds verlegen om nieuwe inkomsten voor de financiering van zijn gewapende conflicten. Met dezelfde nauwkeurigheid waarin hij de militaire acties van de tempeliers beschrijft, brengt de auteur verslag uit over de listige en bij wijlen groteske komedie die koning Filips opvoert om de orde van de tempeliers uit te schakelen en dit op valse beschuldiging van ketterij, seksuele uitspattingen… Een handig excuus voor de koning, die in paus Clemens V een bondgenoot vindt, om beslag te leggen op de immense rijkdom van de tempelorde. In maart 1314 belandt de laatste grootmeester van de orde, Jacques de Molay, op de brandstapel. De tempelorde houdt hiermee officieel op te bestaan maar leeft onverminderd verder als legende, in de verbeeldingen van het brede publiek. De tempelorde blijf zo een inspiratiebron voor schrijvers, verhalenvertellers, dichters, regisseurs… maar evenzeer voor zonderlingen en fantasten die alternatieve geschiedenissen bedenken waarin de broederschap op de meest bizarre wijze blijft voortleven.
Door de talrijke aanhalingen uit authentieke bronnen en verwijzingen naar historisch-wetenschappelijke literatuur krijgt de lezer de stellige zekerheid dat hier geen fictief verhaal wordt verteld. Talrijke kaarten verduidelijken de geopolitieke context waarbinnen de tempeliers opereren en situeren de plaatsen en de steden die in de periode van de kruistochten een belangrijke rol hebben gespeeld. Het boek bevat verder ook een aantal bijlagen die extra informatie leveren: een overzicht van de dramatis personae; een lijst van de pausen (van 1099 tot 1334); een lijst van de koningen en koninginnen van Jeruzalem (van 1099 tot 1324) en een lijst van de grootmeesters van de Orde van de Tempel (van 1119 – tot 1314). In het midden van het boek is een katern opgenomen met 26 illustraties van originele documenten waarin bepaalde momenten of aspecten van zijn uitgebeeld. Een zeer uitgebreid register (13p) laat toe het boek gericht te raadplegen.
De Tempeliers leest als een nauwkeurige biografie over een ridderorde die in de mist van de tijd is verdwenen. Dan Jones heeft geen fictie-kunstgrepen of dito aanvullingen nodig, hij heeft genoeg aan de historische werkelijkheid om een spannend verhaal te schrijven. Elke lezer die uit is op de kwintessens van deze legendarische orde weet hij tot de laatste bladzijde te boeien.
Paul Veevaete