De Tarzan van Limburg

Het onwaarschijnlijke leven van dubbelspion en meestersmokkelaar Pierre Sweerts, een vis in de schemerwereld van de internationale inlichtingendiensten
Auteur: Jochem Botman | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

29,95

België, september 1944. Tegen het einde van de oorlog ziet Pierre Sweerts kans om over te lopen naar de geallieerde contraspionagedienst. Die beslissing luidt het begin in van een jarenlange samenwerking tussen Sweerts en de Britse geheime dienst. Terwijl in België de doodstraf op hem wacht wegens zijn collaboratieverleden, wordt hij in Nederland ingezet voor undercoveroperaties.

Dubbelleven

Diverse malen wordt Sweerts door de Nederlandse en Belgische justitie opgepakt. Keer op keer lijkt het erop dat hij moet boeten voor zijn misdaden, maar telkens weet hij aan vervolging te ontkomen. Sterker nog, ondanks dat zijn identiteit als geheim agent wordt achterhaald, wordt hij voor overzeese operaties ingezet. Tussen 1949 en 1965 maakt Sweerts deel uit van nationale en internationale operaties die zich richten op de omverwerping van de Indonesische president Soekarno. Daar blijft het niet bij. Zijn advies wordt ook gevraagd in de machtsstrijd in voormalig Belgisch Kongo. Als contactpersoon van diverse internationale inlichtingendiensten raakt Sweerts betrokken in de rekrutering van huurlingen die een pro-Westers regime in het pas onafhankelijke Congo aan de macht moet brengen.

Geopenbaard archief

In 2016 komt het privéarchief van Sweerts boven water. Aan de hand van oorspronkelijke documenten, foto’s en brieven kan onthult worden wie Sweerts is: een beruchte collaborateur, een Brits spion of beroepssmokkelaar, maar ook zijn naoorlogse activiteiten binnen de internationale geheime diensten. Dit archief biedt een ongekende inzage in geclassificeerde undercoveroperaties die anders nooit in het daglicht komen en voor eeuwig voor het publiek verborgen blijven.

Sweerts, De Tarzan van Limburg is een authentieke biografie met tot dusver ongepubliceerde bronnen over de Koude Oorlogoperaties in West-Europa, Indonesië en Congo.

De auteur

Jochem Botman is een amateur-historicus die in 2015 zijn eerste onderzoek publiceerde over de rekrutering van voormalige collaborateurs in de internationale inlichtingendiensten: De Intriges van de gebroeders Sassen. Deze biografie over Sweerts kan worden gezien als een vervolg op deze studie.

In 2017 omschreef Het Nieuwsblad-journalist Peter Mijlemans de voorstudie van Sweerts als: ‘Het onwaarschijnlijke levensverhaal van de Tarzan van Limburg is het grootste mysterie van de Tweede Wereldoorlog.’

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463387927 Categorieën: , , , Tag:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het onwaarschijnlijke leven van dubbelspion en meestersmokkelaar Pierre Sweerts, een vis in de schemerwereld van de internationale inlichtingendiensten

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

526

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

11-12-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De Tarzan van Limburg” te beoordelen