De schilders van het Panorama van Scheveningen

Auteur: Boudewien Goslings, Evelien de Visser, Laura Prins, Suzanne Veldink, Titia van Lier | Uitgever: Scriptum Art

29,95

Voor het eerst zijn de schilders die meewerkten aan Hendrik Willem Mesdag’s Panorama zo uitvoerig bestudeerd. G.H. Breitner, Theophile de Bock, Bernard Blommers en Sientje Mesdag-van Houten.

In 1880 kreeg Hendrik Willem Mesdag de opdracht van zijn leven: het maken van een panoramaschilderij met als onderwerp de Scheveningse kust. Vandaag de dag is dit het oudste panoramaschilderij dat op zijn oorspronkelijke locatie te bezoeken is. Jaarlijks stappen zo’n 140.000 mensen in Museum Panorama Mesdag de negentiende eeuw binnen.

De schilders van het Panorama van Scheveningen kan worden opgevat als de biografie van dit kunstwerk. Voor het eerst wordt het verhaal van de totstandkoming van het Panorama – van commissie tot opening – verteld, inclusief de turbulente geschiedenis van het kunstwerk en de rol van het museum in het Nederlandse culturele landschap.

Daarnaast is deze rijk geïllustreerde publicatie óók een eerbetoon aan een immens samenwerkingsverband. Aan elk van de vier kunstenaars met wie Mesdag aan deze opdracht werkte – Sientje Mesdag-van Houten, George Hendrik Breitner, Bernard Blommers en Théophile de Bock – wordt een apart hoofdstuk gewijd. Niet eerder zijn deze kunstenaars zo uitgebreid in relatie tot Mesdag bestudeerd: waar bestonden hun bijdragen uit, wat betekende het om samen te werken met een ‘waar mastodonte’, zoals Vincent van Gogh in 1883 de grote meester Mesdag typeerde, en heeft het werken aan het Panorama hun verdere carrières beïnvloed ?

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463190824 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

, , , ,

Uitgever

Aantal pagina's

192

Leverbaar

Uitverkocht

Uitgiftedatum

31-03-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Uitverkocht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De schilders van het Panorama van Scheveningen” te beoordelen