De schaduw van Berlijn

Leven met de erfenis van het Kindertransport
Auteur: Jonathan Lichtenstein | Uitgever: Atlas Contact

22,99

In 1939 ontsnapte de Joodse tiener Hans Lichtenstein uit Berlijn naar Engeland. 75 jaar later maakt hij met zijn zoon de reis opnieuw. Dan blijkt hoe hun stroeve relatie verband houdt met vroeger.

‘In de schaduw van Berlijn’ is Jonathan Lichtenstein’s verhaal over zijn vader en hun onderlinge band. In 1939 ontsnapte Hans Lichtenstein met een van de Kindertransporten uit Nazi-Duitsland naar Groot-Brittannië. Eenmaal in Engeland aangekomen beseft de dan twaalfjarige Hans dat hij er voortaan alleen voor zal staan en besluit hij te breken met zijn Duits-Joodse wortels.
Opgroeiend op het naoorlogse platteland van Wales snapt Hans’ zoon Jonathan maar weinig van de nukken van zijn vader; over de oorlog wordt hardnekkig gezwegen in het gezin Lichtenstein. Als Hans een 87-jarige man is, besluiten hij en Jonathan de reis opnieuw te maken, maar dan in omgekeerde richting. Tijdens hun reis naar Berlijn komt aan het licht hoezeer de moeizame relatie tussen vader en zoon rechtstreeks verband houdt met het traumatische verleden. Eindelijk ontstaat er iets van een verstandhouding tussen de beide mannen; ze praten meer met elkaar dan ze ooit deden en Jonathan hoort, ziet en begrijpt voor het eerst welke last zijn vader draagt, die als een van de weinigen van zijn joodse familie de oorlog overleefde. ‘De schaduw van Berlijn’ is een eerlijk en schokkend verslag van de poging van een vader en zoon om uit de schaduw van de geschiedenis te komen.

Leeskost.nl
Recensie

‘Een heftig verslag van een louterend bezoek, waarbij de erfenis van een kindertransport een rustplaats krijgt. De opbouw werkt echter ook naar een ontroerende, verzoenende climax. (…) Een feest om te lezen.’

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789045042558 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Leven met de erfenis van het Kindertransport

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

304

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

08-04-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De schaduw van Berlijn” te beoordelen