De Rechtstaat

Een constitutionele geschiedenis van het Westen
Auteur: Randall Lesaffer | Uitgever: OWL PRESS

59,95

De geschiedenis helpt ons een middenkoers te varen tussen onachtzaam optimisme en pessimistisch doemdenken. De ineenstorting van het communistische Sovjetrijk instortte aan het einde van de Koude Oorlog markeerde in de ogen van velen de triomf van de Westerse democratische rechtstaat. Ze kondigde een nieuw tijdperk aan waarin dit politieke model onstuitbaar de wereld zou veroveren. Dertig jaar later voorspellen even zo veel waarnemers juist de ondergang van dit Westerse model.
Dit boek schetst de evolutie van de rechtstaat in Europa en Noord-Amerika over een periode van vijfhonderd jaar. Op een boeiende manier legt Professor Randall Lesaffer de belangrijkste mijlpalen van de westerse constitutionele geschiedenis uit als tijdelijke resultaten in een voortdurende strijd tussen politieke machtsagenda’s, economische belangen en abstracte ideeën. Hij focust daarbij op periodes van snelle ontwikkeling, zoals revoluties, oorlogen en economische crises.
Dit boek laat zien dat het concept van de rechtstaat, waarbij het hoogste gezag in de staat onderworpen is aan het recht, altijd aanwezig is geweest in de Westerse constitutionele geschiedenis. Onze hedendaagse sociale welvaartsstaat is daar slechts een vorm van. De huidige crisis leest vanuit dat oogpunt als een overgang naar een nieuwe fase in de lange geschiedenis van de rechtstaat.
Randall Lesaffer (°Brugge, 1968) is jurist en historicus. Hij is als gewoon hoogleraar rechtsgeschiedenis verbonden aan de KU Leuven en aan Tilburg University. Hij geldt als een wereldautoriteit op het gebied van de geschiedenis van het internationaal recht sinds 1500.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464759730 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een constitutionele geschiedenis van het Westen

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

880

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Datum verwacht

28-02-2024

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De Rechtstaat” te beoordelen