De rattenlijn

Auteur: Matthias Rozemond | Uitgever: Lemniscaat

De Rattenlijn is niet alleen een onverbiddelijke pageturner waarin de hand van de thrillerauteur te ontdekken is. Het is ook een unieke historische roman waarin, op beide hoofdrolspelers na, alle belangrijke personages daadwerkelijk pionnen waren in een obscuur, bijna vergeten stuk Europese geschiedenis.

Tijdens de oorlog: Victoria is het paradepaardje van het Derde Rijk. Als Lebensbornmeisje baart zij een zoon ter meerdere glorie van het gedroomde ras van de Führer. De Nederlandse Nicolaï belandt voor een relatief klein vergrijp in het concentratiekamp Neuengamme. Hij overleeft ternauwernood, maar verliest er zijn beste vriend én zijn gevoel van eigenwaarde.

Na de oorlog: In 1946 lijken de rollen omgedraaid. Victoria is schoonmaakster in een etablissement van bedenkelijk allooi in Garmisch-Partenkirchen – een Alpenstadje waar nazi’s, Amerikanen en Polen duistere handeltjes drijven en nieuwe verhoudingen zich vormen. Nicolaï daarentegen houdt zich bij voorkeur op in zijn luxe hut op de Grote Plas, onderwijl diamanten smokkelend naar New York.

Maar het verleden knaagt, zowel bij Victoria als bij Nicolaï. Victoria is vastbesloten om op zoek te gaan naar haar zoontje Joachim, dat door een ss-gezin is geadopteerd. Nicolaï heeft geen rust eer de ss’er voor het gerecht is gesleept die zijn vriend en hemzelf op transport heeft gesteld naar Neuengamme. Beiden volgen na tal van verwikkelingen hetzelfde spoor, namelijk dat van de vluchtroute van hooggeplaatste nazi’s naar Argentinië: de Rattenlijn.

Moeten Nicolaï en Victoria, ook al zijn hun motieven verschillend, de krachten bundelen? Aan dit dilemma ten grondslag ligt de vraag wat hun eigenlijke drijfveer is: innerlijke rust? Vergelding? Liefde en begrip?

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Pagina's

446

Bindwijze

Nederlands

1 beoordeling voor De rattenlijn

  1. 2 van 5

    Karel de Zwaan

    Dit boek viel mij wat tegen. De thematiek is interessant, maar de uitvoering is beperkt, rommelig en wat geforceerd. De onderlinge verhoudingen zijn daarnaast niet mooi uitgewerkt en ontberen diepgang. Het verhaal zelf was voor mij niet onderhoudend genoeg om ruim vierhonderd pagina’s te kunnen boeien. Heb me tijdens het lezen zo nu en dan echt zitten vervelen en dat gebeurt niet snel.


Een beoordeling toevoegen