De Raey: De mol in Leiden

De Raey: De mol in Leiden

Cartesianisme in het geneeskundig onderwijs van de 17e-eeuw
Auteur: Hendrik Punt | Uitgever: Bibliotheca medico-historica Leidensis

29,90

De werken van Descartes mochten aan de Leidse universiteit niet worden gelezen, zelfs zijn naam mocht niet worden uitgesproken.
Lees het meeslepend verhaal hoe zijn leerling Johannes de Raey gedurende 20 jaren (1647-1668) kans heeft gezien in een vijandig anti-cartesiaans klimaat niet alleen in de filosofie, maar ook in de geneeskunde Descartes voluit te prediken?

Het boek is niet alleen voor filosofen en medisch historici bedoeld, maar voor allen die een kijkje willen nemen in de uitgebreide menukaart van de cartesiaanse keuken. De 17e-eeuwse filosoof René Descartes zette de gevestigde wetenschap op zijn kop door aan alle zekerheden te twijfelen. Zijn kritische geest verwierp stellingen die niet door de Ratio bewezen konden worden. De Ratio was de metafoor voor de wortels, de fysica voor de stam en de geneeskunde voor de takken en bladeren van de cartesiaanse boom.
Dit uitgangspunt stond lijnrecht tegenover de gevestigde aristotelische theorie waarin observatie de basis vormde van kennis.
De Raey, die Descartes ooit zijn beste student noemde, synthetiseerde een hybride model van het oude aristotelische en het nieuwe cartesiaanse concept.
Van 1658 tot 1662 heeft hij aan de Leidse universiteit privélessen in geneeskunde gegeven en gepoogd zijn model als basis te gebruiken voor de verklaring van de menselijke fysiologie.
Tot heden was over de inhoud van deze colleges niets bekend. De auteur heeft recent uit deze periode een disputatie teruggevonden. Het is een nieuw gerecht op het cartesiaans menu.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789082917604 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Cartesianisme in het geneeskundig onderwijs van de 17e-eeuw

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

187

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

06-01-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Heeft u dit boek gelezen?


Recenseer “De Raey: De mol in Leiden” als eerste: