De Poolse soldaat

Een verborgen geschiedenis
Auteur: Dolores Thijs | Uitgever: Balans, Uitgeverij

21,99

Als de jonge Dolores in verwachting is van haar eerste kind, onthult haar moeder een geheim: haar vader is haar vader niet. Opgevoed door de Vlaamse communistische journalist Maarten, blijkt haar echte vader een Poolse bevrijder, Micha?. Twee mannen, verbonden door hun liefde voor dezelfde vrouw: Julia. Maar hun werelden hadden niet verder uit elkaar kunnen liggen. Terwijl Maarten tot aan zijn dood, net voor de val van de Berlijnse Muur, in zijn westerse cocon blijft vasthouden aan de marxistische theorie, ondervindt Micha? in Polen dagelijks de realiteit van het communistisch ‘paradijs’ aan den lijve.

Voor Dolores betekent dit het begin van een lange zoektocht, die uitmondt in een fascinerende reis door de Europese geschiedenis. Via het Internationale Rode Kruis weet zij met haar biologische vader in contact te komen en een emotionele ontmoeting volgt. Stukje bij beetje vertelt hij haar hun hele familiegeschiedenis, die teruggaat op de Tataren, de Mongolen en de Kozakken. En opeens worden alle vraagtekens uit haar jeugd uitroeptekens.

Op beeldende, meeslepende wijze vertelt Dolores Thijs over haar ‘dubbele’ afkomst, van het Vlaamse platteland tot aan de Russische toendra. De Poolse soldaat is een onvergetelijk verhaal over identiteit en de invloed van afkomst en opvoeding in de Europese twintigste eeuw.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789460038907 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een verborgen geschiedenis

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

256

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

14-01-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor De Poolse soldaat

 1. 5 van 5

  Historiek

  In ‘De Poolse soldaat’ gaat journalist Dolores Thijs op zoek naar het verhaal van haar voorouders. Halverwege haar twintigste verneemt ze van haar moeder dat haar biologische vader een Poolse soldaat is over wie tot die tijd nooit is gesproken. Thijs reconstrueert het leven van de onbekende vader, beschrijft haar zoektocht en ontmoetingen met de Poolse vader, maar staat ook stil bij de levens van haar moeder, grootouders en pleegvader. Op deze manier komt veel twintigste-eeuwse geschiedenis voorbij. De oorlogsjaren in bezet België tijdens de Tweede Wereldoorlog, arbeid in Duitsland, Belgisch Congo, de Hongaarse Opstand, Praagse Lente, de ontwikkelingen in Polen tijdens en na de oorlog en het leven in de DDR.

  ‘De Poolse soldaat’ is zeer toegankelijk geschreven en leest als een trein. Hoewel de beschreven geschiedenissen Thijs direct aan gaan en onderdeel zijn van haar eigen persoonlijke leven, houdt ze op veel momenten ook journalistieke afstand. Haar boek is hierdoor extra krachtig geworden en maakt het voor de lezer nog makkelijker om zich te verplaatsen in de verschillende personen. Een eerlijk verslag, boordevol geschiedenis, van een persoonlijke zoektocht waarin thema’s als identiteit en (ont)worteling een belangrijke rol spelen. Aanrader.

  Thijs in haar Nawoord:

  “Met dit boek los ik honderd jaar na zijn geboorte een belofte in aan de man die me ertoe aanzette het te schrijven: de Poolse officier van wie ik een kwarteeuw lang het bestaan niet vermoedde. Mijn biologische vader Michał Redczuk. De Poolse en Russische familieverhalen, vaak verteld tot diep in de nacht met de onvermijdelijke glazen wodka, openden een onbekende wereld voor me.”


Een beoordeling toevoegen