De polderaar

Het rijke leven van Jacob Cats (1577-1660)
Auteur: Johan Koppenol | Uitgever: Balans

39,95

Dichter, advocaat, diplomaat Jacob Cats is de oerpolderaar van Nederland. Zijn leven loopt niet alleen parallel met de opkomst van wat de Gouden Eeuw ging heten, maar is er ook de verwezenlijking van.

De Zeeuwse Jacob Cats was een van de beroemdste dichters van de Nederlandse zeventiende eeuw. Daarnaast was ‘Vader Cats’ echter ook advocaat, diplomaat, drooglegger en zelfs raadpensionaris, de hoogste ambtenaar in het land. Zijn uitzonderlijke leven loopt niet alleen parallel met de opkomst van wat de Gouden Eeuw ging heten, maar is er ook de verwezenlijking van.

Ons beeld van deze sleutelfiguur, die afwisselend werd vereerd en verguisd, wordt sinds jaar en dag bepaald door zijn berijmde autobiografie. Maar wie was Jacob Cats werkelijk? Wat dreef hem, hoe kwam hij zover? Na jarenlang onderzoek, waarbij hij tal van nieuwe ontdekkingen deed, beschrijft Johan Koppenol hem in deze biografie voor het eerst op basis van de oorspronkelijke bronnen.

Cats blijkt niet alleen een voor zijn tijd werkelijk uitzonderlijk dichter te zijn geweest, hij was ook de pater familias in een (familie)netwerk van groothandelaars in macht, geld en aanzien. Via gewiekste onderhandelingen en gedurfde investeringen slaagde hij erin een fortuin te verzamelen. Door zijn geld, maar ook door in een religieus en politiek sterk gepolariseerd land handig te geven en te nemen, klom hij vervolgens op tot de bestuurlijke top. Cats was, zo blijkt uit deze fascinerende biografie, de oer-polderaar van Nederland.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463822879 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het rijke leven van Jacob Cats (1577-1660)

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

560

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Datum verwacht

24-09-2024

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De polderaar” te beoordelen