De ontdekking van de geest

Een geschiedenis van de psychiatrie
Auteur: Griet De Cuypere | Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts

29,99

Niets zo moeilijk te vatten als de mens. We zijn er bijgevolg al eeuwen mee bezig. Er zijn intussen heel wat taboes rond ‘geestesziekte’ verdwenen, een verwezenlijking waar we talloze artsen dankbaar voor mogen zijn. Maar wie waren eigenlijk de eersten die zich bezighielden met de menselijke psyche? Sinds wanneer zien we ‘waanzin’ als een ziekte en niet meer als een straf van God? En wie bepaalt überhaupt wie ‘ziek’ is en wie ‘normaal’?
De ontdekking van de geest vertelt een breed en boeiend verhaal, eentje dat ons rond de wereld en door de jaren heen leidt. Het neemt ons mee van prehistorische schedelboringen en middeleeuwse hekserij, via de Weense psychoanalyse, de ontdekking van oorlogstrauma en de uitvinding van elektroshocktherapie, helemaal naar vandaag, waar het zorgaanbod amper kan tegemoetkomen aan de hulpvraag en we ons het hoofd breken over morele dilemma’s betreffende euthanasie.
Dit boek beschrijft op onderhoudende wijze hoe de psychiatrie groeide. Het besteedt aandacht aan de grote doorbraken en de fatale vergissingen. Tegelijkertijd toont het de levens van wie werkelijk heeft geleden. Dat zijn onbekenden, mensen die op het pad van de auteur kwamen, maar evengoed historische figuren als Camille Claudel, Ischa Meijer en Rosemary Kennedy. Dit werk is geschreven voor iedereen die zich interesseert in geschiedenis of mentaal welbevinden. Het biedt antwoorden over het verleden en stelt kritische vragen over onze eigen tijd.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464778229 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een geschiedenis van de psychiatrie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

320

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Datum verwacht

20-08-2024

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De ontdekking van de geest” te beoordelen