De ongelijkheidsmachine

Een verborgen Europese geschiedenis
Auteur: Paul Goossens | Uitgever: Epo

34,90

Goossens onderzoekt de permanente botsing en de onmogelijke pacificatie tussen voorstanders van een meer egalitaire samenleving en elites die hun privileges willen behouden.

Hoe kan het dat een handvol mensen meer bezit dan de helft van de wereldbevolking en waarom wordt die obscene concentratie van rijkdom niet weggehoond? Vragen die ertoe doen. Zeker in tijden van grote en kleine cultuuroorlogjes rond de roerselen van de nationale identiteit is kritisch onderzoek naar de pijlers van de ongelijkheid een must. Extreme ongelijkheid gaat immers over meer dan waanzinnige bankrekeningen. Het is een machine die haar territorium voortdurend uitbreidt, samenlevingen omwoelt, de verzorgingsstaat ontrafelt en uiteindelijk ook de democratie uitholt. In ‘De ongelijkheidsmachine’ onderzoekt Paul Goossens de permanente botsing en de onmogelijke pacificatie tussen voorstanders van een meer egalitaire samenleving en elites die hun privileges willen behouden. Europa stond daarbij steevast aan de zijde van de 1%, zo ook zijn religieuze leiders en vele van zijn gelauwerde denkers. Vandaag komt het erop aan de code van de financiële industrie te kraken, dan pas kan de ongelijkheidsmachine gestopt worden. ‘Het is kiezen’, aldus Goossens, ‘tussen de koopkracht van de bevolking of de privileges van de nieuwe feodale heersers, de geldaristocratie.’ Zoveel is zeker, de bankiers zullen ‘De ongelijkheidsmachine’ niet op gejuich onthalen.

Met illustraties van GAL

Paul Goossens, een gediplomeerd econoom, is stichtend hoofdredacteur van ‘De Morgen’. In het begin van de jaren 1990, na zijn vertrek, verlegde hij zijn focus naar de Europese Unie. Eerst bij ‘Knack’, dan bij het persagentschap Belga. Sinds 2009 is Goossens columnist van ‘De Standaard’.

Humo
Recensie door Jens Meijen

“Paul Goossens fileert genadeloos de geschiedenis van de ongelijkheid, waarna je als lezer een stuk kritischer naar je leefomgeving kijkt.”

De Morgen
Recensie door Bart Eeckhout

“Een ongegeneerd geëngageerde economische geschiedenis van de ongelijkheid, een repliek op Mark Elchardus en een journalistieke geloofsbelijdenis. De ongelijkheidsmachine van Paul Goossens is het allemaal.”

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462674271 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een verborgen Europese geschiedenis

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

584

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

26-04-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De ongelijkheidsmachine” te beoordelen