De Nederlandse krijgsmacht tijdens de dekolonisatie van Nederlands-Indië 1945 – 1950

Hoe het NIMH deze geschiedenis manipuleert en vervalst
Auteur: Bauke Geersing | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

18,95

Het kabinet maakte per 2 december 2016 het ‘Dekolonisatieonderzoek Nederlands-Indië 1945 – 1950’ mogelijk. In dit boek toont Geersing op overtuigende wijze aan dat de betrokken onderzoekers die dekolonisatie beschrijven vanuit een antikoloniale opvatting en morele verontwaardiging over kolonialisme. Dit leidt tot een eenzijdige en vooringenomen beschrijving van het optreden van de Nederlandse militairen.

Volgens de historicus Adam Zamoyski is onderzoek op basis van dergelijke uitgangspunten “onhistorische kletskoek”. Dat wil zeggen: het is geen geschiedschrijving en het is onzin. Geersing volgt dat standpunt in zijn boek.

Geersing heeft de uitgave over deze dekolonisatie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) – een van de drie betrokken instituten bij het dekolonisatieonderzoek – grondig geanalyseerd. Hij komt tot de slotsom dat beschrijvingen van deze historie op fundamentele punten niet kloppen. Hij concludeert dat dit past in het negatieve beeld dat historici met een antikoloniale politieke opvatting al jarenlang proberen te creëren over het optreden van Nederlandse militairen in die periode.

Zijn analyse is gebaseerd op de opvatting dat geschiedschrijving tot taak heeft het verleden te beschrijven in de context van destijds en die van daaruit te begrijpen. Dit is een opvatting die hij deelt met gerenommeerde historici zoals Tony Judt en Adam Zamoysky.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464247916 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Hoe het NIMH deze geschiedenis manipuleert en vervalst

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

70

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

27-09-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De Nederlandse krijgsmacht tijdens de dekolonisatie van Nederlands-Indië 1945 – 1950” te beoordelen