De muren vielen om

Auteur: Henriette Roosenburg | Uitgever: Cossee

22,99

Eind 1943 zoekt de Nederlandse regering in Londen iemand die een militaire spionagelijn naar Zwitserland op kan zetten. Ze wijst Henriette ‘Zip’ Roosenburg aan, een jonge vrouw die al veel voor het verzet heeft betekend. Tijdens het werk voor deze Zwitserse ‘Weg B’ wordt Roosenburg in 1944 gevangengenomen door het Duitse leger, dat haar als ‘zeer gevaarlijk’ omschrijft. Na een schertsproces wordt ze driemaal ter dood veroordeeld. Als de geallieerden oprukken vanuit Normandië nemen de Duitsers haar mee naar het oosten. Ze wordt meerdere malen overgeplaatst naar andere gevangenissen en eindigt in de gevangenis van Waldheim, Oost-Duitsland. Daar wachten zij en haar compagnons Joke en Nel hun doodsvonnis af. Ze communiceren via liedjes en verdrijven de tijd met heimelijke borduurwerkjes, een bezigheid die hun de kracht geeft op de been te blijven.

Vlak voor hun geplande executie gaat er een gerucht door de gevangenis: Hitler is dood. De volgende dag nemen de Russen de gevangenis over. Ze zijn wantrouwig. Samen met Joke, Nel en Dries, een Nederlandse zeeman, bereidt Roosenburg een vlucht voor. Over de adembenemende terugreis die volgde, dwars door de Russische linies en het geruïneerde Duitsland, schreef ze De muren vielen om.

Hoe overleef je zonder eten, geld, papieren of hulp? Wie kun je vertrouwen in een land waar het naziregime net gevallen is? Roosenburg beschrijft ontroerend maar zonder opsmuk de ongelooflijke vlucht: de grote nasleep van de oorlog, de plunderende en verkrachtende Russische soldaten, en een tocht die met een gestolen boot ingezet wordt, terug naar een bevrijd land.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789059368972 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

256

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

03-03-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor De muren vielen om

  1. 5 van 5

    Paul Veevaete

    ‘De muren vielen om’ van Henriette Roosenburg is een herziene vertaling van de in 1957 in de Verenigde Staten gepubliceerde bestseller ‘The Walles Came Tumbling down’.

    Henriette Roosenburg, de ik-figuur (Zip) in dit boek, wordt als achtentwintigjarige Nederlandse verzetsvrouw in 1944 door de nazi’s gearresteerd en 3 x ter dood veroordeeld. Samen met twee andere jonge vrouwen (Nel en Joke) en een jonge man (Dries), alle drie eveneens omwille van verzetsdaden ter dood veroordeeld, belandt ze na verschillende tussenstops in de gevangenis van Waldheim, (in Saksen, in het voormalige Oost-Duitsland tussen Dresden en Leipzig).
    Het leven van politiek gevangenen die in deze gevangenis hun executie afwachten is de hel waaraan begin mei 1945 door de bevrijding door de Russische troepen plots een einde komt. De muren vallen om en de totaal door ontbering en foltering verzwakte gevangenen kunnen naar huis.

    Het is deze tocht naar Nederland, naar huis, die Henriette Roosenburg naar waarheid in dit boek beschrijft; het is een avontuurlijke tocht die meer dan een maand duurt en waar elke dag gevaar en onheil vanuit alle hoeken en kanten op de loer liggen. Duitsland ligt immers in puin; de Duitse bevolking kruipt na 5 jaar oorlog moeizaam en verslagen overeind; de Russische overwinnaars zijn euforisch zoals bevrijdingslegers dat altijd zijn..!

    Henriette Roosenburg beschrijft hoe ze dag na dag samen met haar drie Nederlandse lotgenoten de lange weg terug gaat; eerst te voet, dan over het water (de Elbe), in een legertruck over kapotte wegen, met een legervliegtuig tot in Brussel en vandaar met een legervoertuig naar hun eindbestemming: thuis. Onderweg krijgen ze de hulp van landgenoten, moeten ze weerstaan aan de grillen van Russische soldaten, zoeken en vinden ze steun bij de vele lotgenoten die eveneens op weg zijn naar hun thuis in een of ander Europees land.

    Het is een lange, maar nooit langdradige beschrijving van hoe zij dit hachelijk avontuur aangaan, hoe ze dank zij hun optimisme, hun onderlinge verbondenheid en doorzetting samen de moeilijkheden overwinnen, opportuniteiten aangrijpen en naar hun hand proberen te zetten. Het zoeken naar eten en drinken is hun constante zorg. Een portie geluk staat ook vaak aan hun kant.

    Het boek leest als een reisverslag waarin de auteur een allesbehalve afstandelijk relaas brengt van wat ze ziet, hoort en meemaakt. Het is een doorleefd, authentiek verslag waarin, ondanks alle doorgemaakte ontberingen het optimisme en de levenslust de hooftoon voert. Die toon is nooit melig of met drama beladen, maar eerder sober en accuraat zonder veel literaire hoogtepunten.

    Met het boek ‘De muren vielen om’ ligt als het ware een scenario op de plank voor een roadmovie over een epische reis van vier jonge mensen die hun herwonnen vrijheid met vereende krachten en groot onderling vertrouwen willen consolideren en daarin nog slagen ook.
    Het nawoord (van de hand van Sonja van ’t Hof) bevat een korte biografie van Henriette Roosenberg waarin haar rol wordt geschetst die ze als verzetsvrouw in Nederland heeft gespeeld en hoe ze na de oorlog haar leven in Amerika verder heeft opgebouwd.

    Paul Veevaete –


Een beoordeling toevoegen