De man met de ijzeren schedel

De overlevingskunst van vijf Nederlandse wondermensen
Auteur: Jaco Berveling | Uitgever: De Republiek

15,00

Al zappend kun je zomaar in een tv-programma belanden over ‘afwijkende’ mensen. Ze treden op in ‘Got Talent’-shows, in documentaires en tv-series: reuzen, kleine mensen, extreem dikke mensen (die begeleiding krijgen om af te vallen), van onder tot boven getatoeëerde mannen en vrouwen en types met bijzondere acts, zoals slangenmensen en degenslikkers. We kijken gefascineerd toe, maar waarom?
In ‘De man met de ijzeren schedel’ laat Jaco Berveling zien dat deze fascinatie van alle tijden is. Ook ruim honderd jaar geleden konden mensen hun ogen niet van ‘wondermensen’ afhouden.
Bij ‘freaks’ – een term die vóór 1899 algemeen geaccepteerd was – denken we al gauw aan buitenlandse artiesten. Maar er waren ook Nederlanders die in de periode 1880-1920 met hun afwijking een soms stevige boterham verdienden, zoals de kleine Gerrit Keizer, de ‘Reus van Amsterdam’ Jan van Albert met zijn 2,42 meter, de dikke man Egon Cannon met zijn 350 kilo en Charles Takkenberg die van Amsterdam naar Marseille duikelde. En Willem (Billy) Wells liet bijna 20 jaar lang, vrijwel iedere dag, brokken hardsteen met het formaat van een verhuisdoos op zijn hoofd in stukken slaan…
In dit rijk geïllustreerde boek maakt u kennis met deze vijf buitengewone Nederlanders en hun overlevingskunst, en laat de auteur zien waar onze blijvende fascinatie voor ‘wondermensen’ vandaan komt.

Jaco Berveling (1957) is socioloog en wetenschapsjournalist. Eerder publiceerde hij over verzamelwoede (‘Hebben is houden’) en over hoe we ons laten leiden door eerste indrukken (‘Op het tweede gezicht’).

de Telegraaf
Recensie door Corrie Verkerk

‘Socioloog Jaco Berveling ontrafelde de vergeten geschiedenis van ‘de langste mens ter wereld’ en nog meer Amsterdammers die ooit als curiositeit hun boterham verdienden. In zijn boek ‘De man met de ijzeren schedel’ zijn ze nu vereeuwigd.’

NBD Biblion
Recensie door stichting NBD Biblion

Aan de hand van vijf van ‘wondermensen’ bespreekt Jaco Berveling de nog altijd actuele menselijke fascinatie voor dergelijke bijzondere, afwijkende figuren.’De man met de ijzeren schedel’ is in een heldere, vlotte journalistieke stijl geschreven met oog voor historische details. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s en illustraties in zwart-wit. Voor een brede lezersgroep.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789086050277 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De overlevingskunst van vijf Nederlandse wondermensen

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

168

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

06-05-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De man met de ijzeren schedel” te beoordelen