De leeuw van Alpi

Handel en wandel van een beestenman
Auteur: Arie van den Berg | Uitgever: Atlas Contact

24,99

In de 18e eeuw reisden menageriehouders met hun ‘beestenspel’ door Europa, waaronder Antonio Alpi. De leeuw van Alpi is zijn biografie, maar ook een beschrijving van de jeugdjaren van de dierentuin.

‘De leeuw van Alpi’ is het nieuwste boek van Arie van den Berg. Olifanten, neushoorns en roofkatten waren eeuwenlang ‘koninklijke’ dieren. Het volk kreeg ze niet te zien; maar omstreeks 1750 veranderde dit. Kermisgasten trokken met steeds grotere ‘beestenspellen’ door Europa. Een van die reizende menageriehouders was de Parmezaan Antonio Alpi. Hij stelde zijn dieren niet alleen tentoon, maar verkocht ze ook. De handelswaar varieerde van rendier tot neushoorn. In 1799 sleet hij een compleet beestenspel aan de keizer van Oostenrijk, en in 1808 aan koning Lodewijk Napoleon. Een succesvol zakenman dus – maar Alpi was meer dan dat. Hij had ook contact met wetenschappers die de natuur in kaart brachten.
‘De leeuw van Alpi’ is behalve de biografie van een enkeling ook een beschrijving van de kinderjaren van de dierentuin. Vijftien jaar lang onderzocht Van den Berg de geschiedenis van het beestenspel dat hij tegenkwam op kermisdrukwerk. ‘De leeuw van Alpi’ is het fascinerende resultaat van die speurtocht.

NRC Handelsblad
Recensie

‘Je slaat achterover van wat hier bijeen is gebracht. (…) Arie van den Berg is een dichter op de natuurwetenschappelijke kermis. Van binnen moet je wezen, gaat dat zien! De mond valt je er bij open.’

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789045013534 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Handel en wandel van een beestenman

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

256

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

18-02-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De leeuw van Alpi” te beoordelen