De laatste huzaar

Verzet zonder kogels, herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Tonny van Renterghem | Uitgever: Uitgeverij Conserve

26,50

Mei 1940: de 20-jarige cavalerist Tonny van Renterghem voert zijn peloton aan in man-tegen-mangevechten met Duitse parachutisten bij Den Haag. Zijn huzarenregiment biedt heftig weerstand. Het pantserafweergeschut en de Nederlandse luchtafweer halen een groot deel van de Duitse luchttransportvloot neer, waardoor de invasie in Engeland verijdeld is. De Nederlandse capitulatie op 14 mei komt voor Van Renterghem als een volkomen verrassing die hij weigert te accepteren.
Na de bezetting sluit hij zich aan bij de verzetsgroep de Orde Dienst, hij houdt zich vooral bezig met spionage-activiteiten voor Londen. Het nazi-bewind veroordeelt Van Renterghem ter dood, maar hij weet aan zijn arrestatie te ontkomen en blijft actief in het verzet.
In de oorlog krijgt hij film- en toneellessen van de ondergedoken Duitse regisseur Ludwig Berger en hij is met Fritz Kahlenberg initiatiefnemer van de Ondergedoken Camera. Bij de bevrijding van Amsterdam ontvangt hij,inmiddels chef-staf van de Orde Dienst Binnenlandse Strijdkrachten Amsterdam-Zuid, namens de commandant de eerste Britse verkenners, de Polar Bears. Daarmee ontzenuwt hijde misvatting dat het de Canadezen waren die als eersten Amsterdam bevrijd hebben. Na de oorlog weet Van Renterghem zijn droom te verwezenlijken: hij emigreert naar de Verenigde Staten en komt terecht in de filmwereld van Hollywood.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789054292944 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Verzet zonder kogels, herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

304

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

23-04-2010

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De laatste huzaar” te beoordelen