De kookschool van Oom Iwan

The Dutch chef in post-Victoriaans Engeland
Auteur: Trudy van der Wees | Uitgever: Uitgeverij De Muze

19,95

Hoe een Hollandse chef de Engelse kookcultuur veranderde

Iwan Kriens (1871-1957) groeide op in Den Haag. Na enige omzwervingen door Europa vestigde hij zich rond 1900 als chef-kok in Londen, waar hij aan de wieg stond van de allereerste Engelse kookschool voor professionals. Onder zijn leiding groeide deze Hotel and Restaurant School uit tot een succesvolle beroepsopleiding waar generaties chefs het vak leerden.

In post-Victoriaans Londen maakte Iwan Kriens deel uit van een internationale gastronomische gemeenschap, die hartstochtelijk campagne voerde voor het belang van goede en gezonde voeding. Iwan nam hierin het voortouw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen voedsel schaars en soms onbetaalbaar was, verzorgde hij kookdemonstraties en schreef hij een kookboek: The Victory Cookery Book. Hierin legde hij uit hoe je met schaarse producten en alternatieve voedingsmiddelen een smakelijke en voedzame maaltijd kon klaarmaken. Het bezorgde hem de bijnaam The wizard of the kitchen.

Aan de hand van archiefonderzoek ontrafelt Trudy van der Wees het fascinerende levensverhaal van deze onbekende Hagenaar, die uitgroeide tot The Dutch Chef, de Jamie Oliver van honderd jaar geleden. Het boek bevat tevens een aantal originele recepten uit The Victory Cookery Book, zoals Mulligatawnisoep, gevulde lamsrolletjes met appel, havermoutworstjes, aardappelscones en Christmas Pudding.

Over de auteur: Trudy van der Wees (Delft, 1960) werkte als verslaggever bij de Haagsche en Delftsche Courant voordat ze zich in 2007 vestigde als freelance tekstschrijver en librettist. Haar belangstelling voor persoonlijke levensverhalen en lokale geschiedenis verleidde haar tot het schrijven van een aantal boeken die zich afspelen in Delft. ‘De kookschool van oom Iwan. The Dutch Chef in post-Victoriaans Engeland’ is haar zesde boek, dit keer met historisch Londen als decor.
Eerdere publicaties:

• ‘Door Delftsblauwe ogen. In de ban van een nationaal icoon’(Boekscout)
• ‘Bezeten van muziek. Het universum van Pierre van Hauwe’ (Cicero Publiciteit)
• ‘Delft 40-45’ (WBooks)
• ‘Het groene laboratorium. Honderd jaar Botanische Tuin TU Delft’ (Eburon)
• ‘The green laboratory. One hundred years at the Botanic Garden TU Delft’ (Eburon)

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789492165305 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

The Dutch chef in post-Victoriaans Engeland

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

104

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

01-11-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De kookschool van Oom Iwan” te beoordelen