De kerkmuziek in Duitsland in het begin van de 20ste eeuw

En haar invloed op de Nederlandse kerkmuziek
Auteur: Hans Jansen | Uitgever: Skandalon Uitgeverij B.V.

24,50

Hans Jansen beschrijft de Duitse kerkmuziekvernieuwing aan de hand van twintig componistenportretten. Ook musicologen, theologen en filosofen komen aan het woord. Nauwgezet bespreekt hij de Singbewegung, de liturgische beweging en de Luther-renaissance. Met vele instructieve notenvoorbeelden.

De kerkmuzikale vernieuwing in Duitsland in de eerste helft van de 20ste eeuw heeft na de Tweede Wereldoorlog de ontwikkeling van de Nederlandse kerkmuziek belangrijke impulsen gegeven. De Lutherse kerkmusicus dr. Willem Mudde nam hierin het voortouw. Hij richtte de Lutherse Werkgroep voor Kerkmuziek op en startte het tijdschrift Musica Sacra. Willem Vogel componeerde naar Duits voorbeeld evangeliemotetten voor iedere zondag van het kerkelijk jaar en inspireerde op zijn beurt vele anderen. In de vanouds artistiek behoudende Calvinistische kerken begon een kerkmuzikale wind te waaien, het enthousiasme van de Duitse kerkmuziek sloeg over naar Nederland en de kerkmuziek kreeg een niet meer weg te denken plaats in de eredienst.

Hans Jansen(1950) is cantor van de Kloosterkerk in Den Haag, cantor-organist van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Schiedam, dirigent van enkele kamerkoren en componist van vooral liturgische koorwerken. Hij publiceert in vaktijdschriften over de theoretische achtergronden van liturgie en kerkmuziek.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789490708566 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

En haar invloed op de Nederlandse kerkmuziek

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

208

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

07-12-2012

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De kerkmuziek in Duitsland in het begin van de 20ste eeuw” te beoordelen