De Keien

Rotterdams studenten tussen handel en verzet (1940 - 1945)
Auteur: Merel Leeman | Uitgever: Atlas Contact

24,99

De vrienden die jaarclub De Keien vormden werden met de tijd allemaal bij verschillende illegale organisaties actief. Aan de hand van het logboek van de jaarclub wordt het leven van verzetsheld Frits Ruys verteld. Een noodzakelijke aanvulling op de geschiedschrijving van Rotterdam.

In september 1940 begonnen acht studenten aan hun studie aan de Nederlandsche Economische Hoogeschool in Rotterdam, de voorloper van de Erasmus Universiteit. Ze werden lid van het Rotterdamsch Studenten Corps, vormden de jaarclub De Keien en gingen samenwonen in een studentenpension aan de Claes de Vrieselaan.

Aanvankelijk ging tijdens de Duitse bezetting het studentenleven gewoon door, maar met de tijd werden de vrienden allemaal bij verschillende illegale organisaties actief. Terwijl deze kooplieden van de toekomst hun leven in de waagschaal stelden, collaboreerde het Rotterdamse bedrijfsleven op grote schaal. Eén van De Keien, Frits Ruys, groeide in de loop van de oorlog uit tot een van de grootste verzetshelden van Rotterdam. Ruys werd eind 1944 verraden en vervolgens gefusilleerd.

Trouw Letter & Geest
Recensie door Paul van der Steen

‘Ondanks de slechts bij stukjes en beetjes beschikbare bronnen weet Leeman de tijdgeest, de tendensen en het web aan personen, organisaties en houdingen van destijds knap te construeren.’

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789045048642 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Rotterdams studenten tussen handel en verzet (1940 – 1945)

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

360

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

01-11-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De Keien” te beoordelen