De Inname van Tienen, 1635

Het drama van een grensstad
Auteur: Staf Thomas | Uitgever: Omniboek

24,50

Na juni 1635 moesten de Vlaamse Brabanders niets meer hebben van Fransen of Hollanders. Dat kwam door de gebeurtenissen in Tienen. De Franse kardinaal Richelieu en Oranjeprins Frederik Hendrik wilden de Zuidelijke Nederlanden op Spanje veroveren en verdelen. Dan moet je vroeg of laat langs Tienen. De stad is in veel opzichten een echte grensstad. Het ligt op het grensgebied van waterbekkens, de Nederlands-Franse taalgrens en historisch tussen Brabant en het prinsdom Luik. Dit zorgde ervoor dat de stad in de Tachtigjarige Oorlog decennialang werd meegesleurd in een niet-aflatende stroom van geweld.

Frederik Hendrik en twee Franse maarschalken trokken in 1635 op naar Brussel met een leger van vijftigduizend soldaten en belegerden Tienen. Tot hun frustratie gaf de stad zich niet snel genoeg over en de belegeraars namen gruwelijk wraak op de bevolking. Vrouwen werden verkracht, mannen vermoord en geestelijken gemarteld. De stad werd geplunderd en verwoest in een vuurzee. De bevelhebbers lieten het begaan. De Tiense Furie zorgde ervoor dat het nooit meer goed kwam tussen de Nederlandstaligen.

Staf Thomas was conservator van Museum het Toreke van Tienen en stadsarchivaris in Tienen. Hij was tevens voorzitter van de Vlaamse Museumvereniging en van ICOM België. Hij publiceerde al eerder over de stad waaronder de uitgave Tienen 1000 jaar. De auteur maakte gebruik van veel primaire bronnen zoals de unieke pamfletliteratuur uit die tijd. Het boek is voorzien van bijna tachtig afbeeldingen. 

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789401918480 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het drama van een grensstad

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

240

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

13-09-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De Inname van Tienen, 1635” te beoordelen