De heks van Limbricht

Auteur: Susan Smit | Uitgever: Lebowski

21,99

Naar het adembenemende, waargebeurde verhaal van een vrouw die de machten trotseert die haar willen breken

Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt?
De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.

NRC
Recensie

Smits kracht ligt in haar inlevingsvermogen. De schrijfster verzoet noch romantiseert, het sprookje maait ze van tafel.

ZIN
Recensie

De roman geeft een belangrijk inzicht in hoe het recht, de kerk en de machthebbers mondige vrouwen het zwijgen konden opleggen.

Margriet
Recensie

Het laatste, schokkende heksenproces in Nederland ontaardt in een krachtmeting tussen de plaatselijke kasteelheer en een enorm sterke vrouw.

Opzij
Recensie

Het in de ik-vorm geschreven boek sleept je mee de kerkers in en neemt je mee in de angst en boosheid van Entgen.

Telegraaf
Recensie

Smit heeft het aangrijpende verhaal als een thriller opgeschreven. Een eerbetoon aan een lastige vrouw.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789048859603 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

256

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

26-05-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor De heks van Limbricht

  1. 3 van 5

    Karel de Zwaan

    Een toegankelijke, soepel geschreven historische roman. Herinneringen van de gevangene vanuit een kerker. Smit maakt met haar boek indringend duidelijk hoe zwaar de heksenvervolging geestelijk voor vervolgde vrouwen moet zijn geweest. En hoe eenzaam en onrechtvaardig die strijd vaak was. Hoewel je als lezer al ongeveer weet hoe het afloopt en wat er ongeveer staat te gebeuren, blijft het verhaal onderhoudend en boeiend.

    Voor lezers die hoofdzakelijk geïnteresseerd zijn in de feitelijke geschiedenis van Entgen Luijten de gedachtewereld van het personage, haar herinneringen en familiegeschiedenis door de auteur mogelijk wat al te veel ingekleurd. Je kunt je afvragen of het slim is een dergelijke persoonlijke historische roman te schrijven rond een historisch personage, als het bronnenmateriaal zo schaars is. De sympathieke, zelfstandige en sterke Entgen Luijten die hier gepresenteerd wordt, lijkt vooral een creatie van Susan Smit. In hoeverre dit beeld overeenkomt met de werkelijkheid blijft ongewis. De verantwoording achterin het boek geeft slechts beperkt inzicht in de werkwijze van de auteur.


Een beoordeling toevoegen