De eenzame schaatser

Hoe hij de Elfstedentocht van 1963 beleefde
Auteur: Willem Brouwer | Uitgever: Brouwerij Uitgeverij de

20,00

De Elfstedentocht van 18 januari 1963 staat bekend als de zwaarste van alle tot nu toe verreden tochten. Slechts een fractie van degenen die hadden ingeschreven kwam aan.

De Elfstedentocht van 18 januari 1963 staat bekend als de zwaarste van alle tot nu toe verreden tochten. Slechts een fractie van degenen die hadden ingeschreven kwam aan.

Willem Brouwer is een van hen die de ’tocht der tochten’ in die barre winter rijdt. Tijdens het schaatsen gaan zijn gedachten terug naar het dorp met de wieken waar hij als jongetje leerde schaatsen en waar zijn vader huisarts was. Hij is dan nog een 21-jarige geneeskundestudent die zo’n indruk maakt op een medestudente, dat die dag grote gevolgen zou krijgen voor de rest van hun leven.

Medisch Contact
Recensie door Henk Maassen

Nog altijd is de gepensioneerde gynaecoloog wekelijks op de ijsbaan te vinden.
Deze week is het precies zestig jaar geleden dat de Elfstedentocht van 1963 werd gereden. Het was een barre tocht in een van de strengste winters uit de moderne tijd. Slechts 69 van de 9294 toerrijders kregen het Elfstedenkruisje. Een van hen was Willem Brouwer (1941), toen een 21-jarige geneeskundestudent, nu gepensioneerd gynaecoloog.

Leeuwarder Courant
Recensie door Anne Roel van der Meer

Willem Brouwer (81) uit Goutum behoorde precies zestig jaar geleden tot het selecte gezelschap schaatsers dat de finish haalde van de twaalfde Elfstedentocht. Hij schreef er na het overlijden van zijn vrouw een boek over. De Tocht bleek bepalend voor zijn leven.
Toen hij Sneek op 18 januari 1963 voorbij was, begon voor Willem Brouwer het grote genieten. De zon kwam op, hij voelde zich beresterk en hij schaatste de Elfstedentocht. De Elfstedentocht! “Ik was euforisch.”

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789083114576 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Hoe hij de Elfstedentocht van 1963 beleefde

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

190

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

31-01-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

3

1 beoordeling voor De eenzame schaatser

 1. 5 van 5

  Peeters Pierre

  De eenzame schaatser

  De twaalfde Elfstedentocht, gereden op 18 januari 1963, staat geboekstaafd als de zwaarste ooit geschaatste ‘tocht der tochten’.

  Auteur Willem Brouwer is als eenentwintigjarige geneeskundestudent een van de 69 toerrijders die deze heroïsche tocht tot een goed einde schaatsten en het felbegeerde Elfstedenkruisje in ontvangst mochten nemen. Toen kon men nog van echte winters spreken: min 18 graden Celsius. Zijn schaatsuitrusting bestond uit te grote Noren van zijn vader, twee paar sokken waarvan een met extra teenstukken, een lange baaien onderbroek met daarboven een jeansbroek, verschillende lagen bovenkleding om af te sluiten met een dun groen trainingsjack en op zijn hoofd de bontmuts van zijn oma.

  In het boek De eenzame schaatser haalt Willem Brouwer herinneringen op aan zijn jeugd in Elim en beschrijft hij uitvoerig hoe hij leerde schaatsen op de wieken en besmet werd met de schaatsmicrobe.

  Naast de Elfstedentocht is er heel wat aandacht voor Tineke, de echtgenote van Willem Brouwer. Beiden waren geneeskundestudenten, kenden elkaar van op de campus en zochten toenadering tot mekaar in Café Hamming. Zijn schaatsprestatie maakte zo’n indruk op Tineke dat ze een koppel werden, huwden, twee zonen kregen en tot haar dood op 31 mei 2020 heel gelukkig samenwoonden ondanks haar vroege dementie. Dit boek bulkt van hun liefde en van het onuitputtelijke en onaantastbare respect van Willem voor de moeder van zijn kinderen.

  Het uitgangspunt en hoofdonderwerp van dit boek is de Elfstedentocht, maar het mag toch gesteld worden dat deze uitgave ook een ode aan Tineke is en dat dit deel uitmaakt van het rouwverwerkingsproces van de auteur.

  Niemand mag hierdoor afgeschrikt worden, het boek is en blijft een must voor elke schaatsliefhebber en Elfstedentochtfanaat in het bijzonder.

  Persoonlijk heb ik niet veel voeling met toerschaatsen maar ken ik de Elfstedentocht uiteraard van naam, als nieuwsitem en van de gekte die ontstaat wanneer de meteorologen een lange harde vriesperiode voorspellen.

  Dit biografische boek was voor mij een heel aangename kennismaking met de geschiedenis van de Elfstedentocht. Ik vond het een heel interessant werk om als buitenstaander en niet-schaatser heel wat bij te leren over het ijs, over het schaatsen en over de verschillende types van schaatsen.

  De auteur heeft een heel vlotte, aangename en beschrijvende schrijfstijl. Tijdens het lezen kon ik mij helemaal inleven in het lot van de schaatsers. Ik voelde als het ware hun lijden tijdens het schaatsen, de extreme koude gaf mij rillingen en hun honger en dorst naar een plek om op te warmen kon ik mij levendig inbeelden.

  Een onscherpe foto van de eenzame schaatser Willem Brouwer siert de cover en bewijst dat de beschrijvingen van slecht geveegde banen, opgehoopt ijs en sneeuw niet uit de lucht gegrepen zijn.

  Willem Brouwer is als auteur een laatbloeier en dit derde boek bewijst eens te meer dat hij wat mij betreft een topauteur is met een gouden pen. Graag lees ik meer van hem.

  Voor de fijne kennismaking met ijs en toerschaatsen, voor het respectvolle en serene eerbetoon aan zijn muze Tineke waardeer ik dit boek met vijf sterren.

  ★★★★★


Een beoordeling toevoegen