De Duitse doorbraak bij Gennep (Mei 1940)

Auteur: A.M.A. Goossens | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

34,95

‘De Duitse doorbraak bij Gennep’ is het derde boek van deze auteur over de gevechten in de Maaslinie in mei 1940. De strijd om de Maaslinie tussen Mook en Afferden was de enige in deze linie met werkelijke betekenis voor het lot van Nederland in mei 1940. Het Duitse 26e Legerkorps had deze sector tot doelgebied. De 256e Infanterie Division was daar onderdeel van en opereerde tussen Gennep en Afferden. Het diende eerst de Maaslinie te penetreren en daarna de Peel-Raamstelling, waarvan men verwachtte deze op de eerste oorlogsdag te doorbreken.

Om deze ambitie waar te maken was een sluw idee bedacht. De bedoeling was om met twee treinen vol troepen verrassend over de Maas door te stoten, daarna onder Mill door de Peelstelling te breken en erachter troepen te ontladen. Om dat plan te laten slagen waren veel elementen van cruciaal belang, waaronder het intact veroveren van spoorlijn en kunstwerken. Het eerste object dat de 256e moest veroveren was de Maasbrug bij Gennep. Om te voorkomen dat die zou worden opgeblazen werd een commandoactie voorbereid met Brandenburger, die erin slaagden de spoorbrug bij Gennep verrassend te veroveren. Zo konden de Duitse treinen uitbreken en de totaal verraste stelling bij Mill eveneens binnendringen. De uitdaging voor de Duitse hoofdmacht was toen aansluiten en benutten.

De brugverovering bij Gennep en de treinactie bij Mill kregen veel aandacht, zowel realtime als naderhand. De brugoverval sprak tot de verbeelding. Weinig elementen van de Duitse operatie in ons land werden naderhand zo feitenvrij gereproduceerd als de actie bij Gennep. Dat was aanleiding voor dit onderzoek. Dit boek is het resultaat van jarenlange studie van de operatie en alle verbonden zaken, waarbij primaire bronnen, documentatie en overige archiefstukken naast elkaar werden gelegd.

De lezer wordt meegenomen in een uitgebreide analyse van de gebeurtenissen. Oude conclusies worden navolgbaar weerlegd en een gecorrigeerd beeld wordt gepresenteerd. Het boek is ter verantwoording van ca. 800 eindnoten voorzien. Er wordt aannemelijk gemaakt dat de Duitse verovering van de Gennepse spoorbrug en de snelle inbreuk bij Mill feitelijk een zegen in vermomming was voor de strategie van opperbevelhebber Winkelman.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464621532 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

508

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

08-03-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De Duitse doorbraak bij Gennep (Mei 1940)” te beoordelen