De domeneer van turfland

Auteur: W. de Weerd | Uitgever: Lalito

20,00

Toen in 1890 de eerste bewoners van de veenkolonie Klazienaveen-Noord een gemeenschap begonnen te vormen, bouwde de gemeente Emmen voor hen een houten school met meesterswoning plus een loods voor wat winkelnering. De ervaring leerde echter dat in deze winkeltjes de kurk nogal eens van de fles ging en zo deed ook het instituut ?kroeg’ zijn intrede in de samenleving op het veen.

Willem Braak-Hekke, evangelist in Emmer-Compascuum, verzocht de firma Scholten in Groningen om nu eens geen kroeg maar een kerk het middelpunt van de nieuwe kolonie te maken. In 1902 stond er inderdaad een houten kerkje op het bovenveen. Iedere zondag werd er een kerkdienst gehouden, maar wel in de middag. Dit omdat de voorganger uit een andere plaats moest komen en ’s morgens eerst in zijn eigen dorp een kerkdienst hield. De bewoners van Klazienaveen-Noord waren het daarmee niet eens en ze wilden een eigen voorganger, een ?domeneer’, die op de zondagmorgen een kerkdienst verzorgt. Zoals het hoort.

Willem de Weerd uit het Gelderse Twello werd bereid bevonden om het evangelisatiewerk in de nederzetting ter hand te nemen. Op zondag 3 april 1904 begon hij zijn werk als ?zendeling in eigen land’, zoals Koningin Wilhelmina hem later noemde. Hiermee ging hij door tot aan zijn dood op 28 januari 1946. Door zijn toedoen is er veel tot stand gekomen, want de Weerd was een praktisch man. Praatjes vullen geen gaatjes.

Het waren voor hem en zijn vrouw jaren van ongekend noeste plichtsvervulling, waarin een rotsvast vertrouwen in het geloof het altijd van moedeloosheid won. Door dit vertrouwen onder de veenarbeiders te verspreiden, trachtte hij hen van hun twijfel te bevrijden.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789491982859 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

270

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

13-03-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De domeneer van turfland” te beoordelen