De Daf van mijn vader

Auteur: Thomas Vaessens | Uitgever: Atlas Contact

17,50

In De Daf van mijn vader vertelt Thomas Vaessens een bijzonder verhaal over het naoorlogse Nederland aan de hand van de Daf. De introductie ervan, in 1958, was een duizelingwekkende prestatie. Vanuit het niets, in een land zonder noemenswaardige industriële traditie, was er opeens dat Nederlandse autootje met het ‘pientere pookje’. Een wonder van techniek en vindingrijkheid. Betaalbaar, bovendien. Een auto voor iedereen!
De Daf is de Nederlandse variant van de iconische 2CV. Maar waren we er trots op? Nou nee. Een ‘truttenschudder’, zo werd de auto spottend genoemd. Het merendeel van de nog rijdende exemplaren is in de jaren tachtig aan gort gereden in de achteruitrijraces van de TROS.
Thomas Vaessens werpt nieuwe perspectieven op de zo vaak geïdealiseerde ‘sixties’. Het is het verhaal van Nederlandse ondernemingszin, van de gewone man die zich opeens een auto kon veroorloven, van de mijnwerker die verdween uit Limburg en vervangen werd door fabrieksarbeiders uit Marokko. Het verhaal ook van de onderwijzerszoon uit Maastricht die in de Daf van zijn vader het provinciale milieu van zijn jeugd dacht te ontvluchten.

NRC Next
Recensie

‘Een tegendraadse cultuurgeschiedenis van het naoorlogse Nederland.’ – NRC Next

www.neerlandistiek.nl
Recensie

‘Vaessens heeft een vergeten stukje Nederlandse cultuurgeschiedenis grondig beschreven. Hij is erin geslaagd een nuance aan te brengen in het standaardbeeld volgens hetwelk de voorheen zo saaie Nederlanders tijdens ‘de jaren zestig’ in no time een vlot volkje werden en Nederland zich als vrijdenkende natie zelfs het imago van gidsland aanmat. Een gedenkwaardige tegengeschiedenis.’ – Neerlandistiek.nl

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789045035987 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

272

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

02-03-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

3

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De Daf van mijn vader” te beoordelen